“İdris Çalışkan’a özgürlük!”

İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu hasta tutsak İdris Çalışkan'ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Haziran 2021
  • 17:00

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu bu haftaki eyleminde hasta tutsak İdris Çalışkan'a özgürlük istedi. Basın metnini İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Ahmet Çiçek okudu.

Çalışkan’ın 48 yaşında ve yaklaşık 28 yıldır hapiste olduğunu belirten Çiçek İHD'ni hasta mahpuslar listesinde İdris Çalışkan'ında olduğunu belirtti. Hücrelerin pandemi sürecine rağmen kalabalık oluşunu vurgulayan Çiçek, Çalışkan'ın bulunduğu Şakran T Tipi Hapishanesi'nde nefes almakta güçlük çektiğini söyledi.

İdris Çalışkan'ın Ankara, Bolu, İzmir hapishanelerinde kaldığını ve son olarak Şakran Hapishanesi'nde bulunduğunu belirten Çiçek, Çalışkan’a 01 Temmuz 2011’de Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde burundan nefes alamama, boğazda daralma, epilepsi, teşhisinin konulduğunu ve 2016’da da Bolu Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kalçada kist ve tanımlanmamış eklem ağrıları teşhisi konulduğunu ifade etti.

Çiçek devamında ise şu bilgileri aktardı:

“Farklı tarihlerde gastro özofajıal reflü teşhisi konulmuş, mide ameliyatı olmuş. Yanma sırasında bağırsaklar da etkilendiği için yemek yiyemiyor, yemek yiyince vücudunda kırmızı noktalar oluşuyor ve yanık yerleri şişiyor. Raynaud (fenomeni) hastalığı, genellikle el ve ayak parmaklarını etkileyen, damarlardaki büzülmeye bağlı kan akımının azalması sonucu ortaya çıkan ve ilerleyen dönemde ağrılara neden olabilen bir damar hastalığıdır. Yine bel fıtığı (tanımlanmamış intervertebral disk bozukluğu) teşhisi konulmuştur. Ayrıca anjiyo olmuş, tansiyon ve prostat rahatsızlığı var. Böbrekler neredeyse iflas noktasına gelmiş.”

Ailesinin İHD'ye verdiği bilgiye göre; son zamanlarda beyninde tümör çıktığını belirten Çiçek Çalışkan'ın kriz oluşunca bayıldığını ve ne kendisini ne de etrafını tanıdığını, sorulan sorulara yanıt veremediğini ifade etti.

Bu yüzden hapiste kaldığı her an yaşamının riske girdiğini belirten Çiçek, Çalışkan'a özgürlük istedi.

Kızıl Bayrak / İzmir