Alpsoy kuzenlerin akıbeti soruldu

İzmir’de İHD, İstanbul ve Adana’da kaybedilen Halil Alpsoy ve Kasım Alpsoy kuzenlerin akıbetlerini sordu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Mayıs 2021
  • 16:14

İzmir’de İnsan Hakları Derneği (İHD), “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” online açıklama gerçekleştirdi. İzmir Şube Yönetim Kurulu üyesi Caner Canlı tarafından yapılan açıklamada, 1994 yılında gözaltında kaybedilen Halil Alpsoy ve kuzeni Kasım Alpsoy’un akıbeti soruldu. Canlı, inatla ve ısrarla ''Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın'' diyeceklerini belirtti.

Canlı, 1957 doğumlu Halil Alpsoy’un ailesi ile birlikte İstanbul’da misafirlikten eve dönerken binasının önüne beyaz bir araçla gelen üç kişinin “Halil Alpsoy sen misin?” diye sorduklarını, “evet” yanıtını alınca kimliklerini göstererek, polis olduklarını karakola gelmesini istediklerini hatırlattı. Polislerle karakola giden Alpsoy’u ertesi gün yakınlarının sorduğunu ve “Vatan Caddesi’nde TEM’de olabilir” dendiğini anımsatan Canlı şunları ifade etti:

“Alpsoy’un eşi ertesi gün karakola gitti. Eşini soran Fikriye Alpsoy’a bir dolaptan takım elbise çıkarılarak, ‘İşkence yaptığımız insanların elbiselerini burada saklıyoruz, işleri bitene kadar’ yanıtı verildi” dedi. Alpsoy’un kaçırıldıktan 17 gün sonra Kırıkkale’den bir komutan tarafından ailesinin arandığını ve bir ceset bulunduğunun söylendiğini aktaran Canlı, “Eşine, Alpsoy’un elbiselerini tarif etmesi istendi. Eşinin tarifi üzerine elbiselerin birbirini tuttu. Halil Alpsoy’un elleri iple bağlanmış, cüzdanı, kimliği bütün eşyaları alınmış, sadece ceketi üzerinde kalmıştı. Tek kurşunla ensesinden vurularak ormanlık bir alana atılmıştı. Eşi Halil Alpsoy’u öldürenler, kendisini de öldürür diye korkudan Kırıkkale Savcısı’na ifade veremedi.”

Kuzeni de gözaltında kaybedildi 

Canlı, Halil Alpsoy’un gözaltına alınmasından 1 hafta sonra 18 Mayıs 1994 polisler tarafından amcaoğlu Kasım Alpsoy’u da gözaltına alındığını belirtti. Canlı şunları vurguladı:

“Serbest bırakılmasının ardından kimliğini almak üzere Seyhan İlçe Jandarma Komutanlığına giden Kasım Alpsoy girdiği binadan bir daha çıkamadı.”

İki kuzenden birinin katledildiğini, diğerinin ise kaybedildiğini ifade eden Canlı şunları ifade etti:

“17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplar Haftası’nda; görmeyen gözlere duymayan kulaklara; bir defa daha sesleniyoruz; Kayıplar bulunsun failler yargılansın.”