İstanbul Sözleşmesini Uygula Kampanya Grubu’nun çağrısı ile Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda buluşan kadınlar bir kez daha “haklarımızdan vazgeçmiyoruz” dedi. Dayağa Karşı Dayanışma Yürüyüşü’nün 34. Yılı vesilesi ile düzenlenen etkinlikte kadınların yasal haklarının yazılı olduğu dövizlerden sergi açıldı.
17 Mayıs 1987’de yapılan “Dayağa karşı dayanışma yürüyüşü”nden bugüne kadar süren kadın mücadelesine ait kimi kesitlerin yer aldığı fotoğraflardan oluşan serginin her biri tek tek okundu.
Dayağa Karşı Kampanya’nın ilk gününden itibaren kadın direnişinde yer alan Ayşe Düzkan, mücadele tarihini hatırlatarak şunları söyledi:
“O yıllarda şiddeti sadece dayaktan tanımlıyorduk, bugün geldiğimiz nokta ne kadar yol kat ettiğimizi gösteriyor. Mücadele içinde yer alan tüm kadınlara teşekkür ederim.”
“Bu düzen bir gasp düzenidir artık”
Basın metnini okuyan Nupelda Çelik, geçen haftanın Dayağa Karşı Dayanışma Yürüyüşü’nün 34. yılı olduğunu hatırlattı. Binlerce kadının Yoğurtçu Parkı’nda buluştuğunu kaydeden Çelik, “O günden bugüne bu mahalle, bu sokaklar sayısız kadın eylemi gördü. İsyan ederek çıktığımız evlere bir daha dönmedik” dedi.
Bir gece yarısı kararnamesiyle feshedilmek istenen İstanbul Sözleşmesi’nin hikayesinin 34 yıllık mücadelenin hikayesi olduğunun altını çizen Çelik şu ifadeleri kullandı:
“İktidar bize diyor ki bu düzen bir gasp düzenidir artık. Haklarımızın, hayatlarımızın gasp edildiği, katillerin sırtının sıvazlandığı bir düzendir. Yeldana’yı, Nadira’yı, Gülistan’ı öldürenlerin cezasızlık zırhıyla korunduğu, homofobinin, transfobinin, nefretin, kadın düşmanlığının körüklendiği, emeğimize, bedenimize, hayatımıza el koymanın ‘aile bütünlüğü’ diye yüceltildiği, bizleri korumakla yükümlü olanların en önce haklarımızı ihlal ettiği bir düzendir.”
“1 Temmuz’a kadar sokaklardayız”
Resmi Gazete’de 1 Temmuz’da İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılacağına dair yapılan açıklamaya dikkat çeken Çelik, şöyle devam etti:
“1 Temmuz’a kadar bulunduğumuz her yerde, tüm araçlarımızla İstanbul Sözleşmesi’nin ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kadınlar ve LGBTİ+’lar için neden bir hayat mücadelesi olduğunu anlatıyoruz. 1 Temmuz’da ise sokakta buluşuyoruz. Haklarımız bizim. Hayatımız bizim. Mücadelemiz bizim. İstanbul Sözleşmesi bizim. Eşit ve özgür yaşama hakkımızdan vazgeçmiyoruz.”
Açıklamanın ardından etkinlik halay, şarkı ve zılgıtlarla devam etti.
Kızıl Bayrak / İstanbul