Sözleşmeden çekilmeye 25 kala

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olmasına ilişkin sosyal medyada kampanya başlattı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 06 Haziran 2021
  • 18:31

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olmasına ilişkin, 1 Temmuz’a dek her gün aynı saatte sosyal medyada eylem çağrısında bulunmuştu. Sözleşme’den çekilme kararının iptali için yapılan paylaşımlarda bugün “İstanbul Sözleşmesi’nden ve hayatlarımızdan vazgeçmediğimizi hatırlatıyoruz! Ankaralı arkadaşlarımıza açılan davayı kabul etmiyoruz!” denildi.

#İstanbulSözleşmesiYargılanamaz etiketiyle yapılan paylaşımlarda şunlar ifade edildi:

“İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamak yerine çekilme kararı verenlerin nasıl kadın cinayeti faillerini kolladığını bir kez daha ilan ediyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden ve hayatlarımızdan vazgeçmediğimizi hatırlatıyoruz!”

Dayanışma çağrısı

15.15’ten itibaren #İstanbulSözleşmesiYargılanamaz hashtagiyle Sözleşme’den çekilme kararına ilişkin paylaşımda bulunan Kampanya Grubu, herkesi gün boyu hashtag ile paylaşım yapmaya davet etti.

Öte yandan katledilen kadınların isimlerinin yer aldığı bir video yayınlayan İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu #İstanbulSözleşmesiYargılanamaz etiketiyle yürüttüğü kampanya ile 1 Temmuz’a kadar kadınları sokağa çağırdı.

 

Sözleşmeye sahip çıkan 33 kadının davası başlıyor

Ankara Kadın Platformu’nun 12 Ağustos 2020 tarihinde İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme tartışmalarına karşı yaptığı eylemde gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan 33 kadın hakkında açılan davanın ilk duruşması 7 Haziran’da görülecek.

Aralarında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Eylem Akdağ ve çok sayıda avukatın da bulunduğu 33 kadın hakkında açılan dava, Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Polis fezlekesinden oluşan tek paragraflık iddianamede, “2911 sayılı gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet” gerekçesiyle, kadınlar hakkında 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İstanbul Sözleşmesi Ankara Kampanya Grubu, 7 Haziran’da 09.30’da Ankara Sıhhiye Adliyesi’nde görülecek davaya şu ifadelerle çağrıda bulundu:

“Nadira’nın, Rabia Naz’ın, Yeldana’nın, Gülistan’ın hesabını sormaya devam edeceğiz. Mafya devletin suç ortaklığını teşhir etmeye devam edeceğiz.

7 Haziran’da 09.30’da Ankara Sıhhiye Adliyesi’nde davamızı sahiplenmeye tüm kadınları ve LGBTİ+’ları çağırıyoruz.”