İstanbul Sözleşmesi eylemleri

Sakarya ve Samsun’da İstanbul Sözleşmesi için eylemler gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 09 Nisan 2021
  • 21:45

Sakarya Kadın Platformu ve Samsun Kadın Dayanışması "İlk imzacısı olduğunuz İstanbul Sözleşmesinden geri çekilemezsiniz. Kadınlar bu sözleşmeden çekilmiyor" dedi.

Sakarya’da İstanbul Sözleşmesi eylemi

Sakarya AKM önünde gerçekleştirilen eylemde açıklamayı Eğitim Sen Sakarya Şube Kadın Sekreteri Yasemin Hacıeyüpoğlu okudu. Hacıeyüpoğlu şunları vurguladı:

"Biz biliyoruz ki İstanbul Sözleşmesi kadını, çocuğu, erkeği herkesi şiddet mağduru olmaktan koruyan bir sözleşmedir" diyen Hacıeyüpoğlu, "Gerekçesiz, keyfi olarak öncülüğünü ettiğiniz, ülke ülke dolaştırıp imzalattığınız, ilk imzacısı olduğunuz bir sözleşmeden geri çekilemezsiniz. Kadınlar bu sözleşmeden çekilmiyor"

Samsun’da kadınlar sokakta

Samsun Kadın Dayanışması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına ilişkin Atakum ilçesinde bulunan eski Vergi Dairesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. Açıklamayı Samsun Kadın Dayanışması adına Şafak Aydın okudu.

Açıklama da şunlar vurgulandı:

“Kadın erkek eşitsizliğini açıkça fıtrata bağlıyor, kadını yalnızca aileyle, evle, kocayla, annelikle tanımlıyor. Militarizm ve ekonomik kriz gibi etkenlerin de kadına yönelik erkek şiddetinin artmasında etkisi büyük oluyor. Şiddetin failleri ya cezasız kalıyor ya da kısa sürede serbest bırakılıyorken, şiddete uğrayan kadınlar ise suçlanıyor ve itibarsızlaştırılıyor. Erkekler açıkça cesaretlendiriliyor” 

 Denizli'de İranlı 4 göçmenin "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" eylemine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındığını söyleyen Aydın, şunları ifade etti:

“Hiç kimsenin sınıf, din, etnisite, dil, cinsiyet, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim nedeniyle ayrımcılığa, ötekileştirmeye maruz kalmadığı; evde, ailede, sokakta, işyerlerinde, sendikalarda, yani yaşamın her alanında eşit, özgür ve şiddetsiz bir yaşamı savunuyoruz."