Kadınlardan 1 Temmuz çağrısı

İstanbul Sözleşmesini Uygula Kampanya Grubu, Kadıköy’de basın açıklaması, Ataşehir’de konser gerçekleştirerek 1 Temmuz çağrısını yineledi. Esenyurt’ta bildiri dağıtan 2 kadın gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 12 Haziran 2021
  • 23:20

İstanbul Sözleşmesini Uygula Kampanya Grubu, resmi olarak sözleşmeden çekilme tarhi olan 1 Temmuz öncesi çalışmalarını hızlandırdı. Kadıköy’de Yoğurtçu Parkı’nda buluşan kadınlar burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kalkacağının ilan edildiği 1 Temmuz'a kadar sokaklarda olacaklarının altını çizdi. Devlet ve yargının kadın katillerini koruduğunu vurgulanarak şunları ifade edildi:

Katil Musa Orhan öyle korunuyor ki, ona katil diyen kadın sanatçılara dava açılıyor. Bizzat iktidarın içinde isimler tarafından öldürülen Yeldana Kaharman, Nadira Kadirova vakalarının üzeri kapatılmaya çalışıliyor. Gülistan Doku gibi kaybedilen kadınların akıbeti çözülmüyor, failler serbest geziyor! Devletin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı hiç utanmadan 'tolere edilebilir şiddet'ten bahsediyor. Hayır biz şiddeti tolere etmiyoruz.”

“1 Temmuz’da Tüneldeyiz”

Pandemide sadece hanelere değil, sokakların tenhalaşmasından fırsatla kamusal alanda da kadınların maruz kaldığı şiddetin daha da arttığını belirtilen açıklama da şunlar söylendi:

“Bisikletli bisikletsiz kadınlar olarak sokakları, meydanları, geceleri terk etmeyeceğiz, yaşam hakkımız için alanları doldurmaya devam edeceğiz! Bugün de burada tüm neşemizle, renklerimizle, yan yana omuz omuza el ele hayatlarımıza sahip çıkmak için toplandık. Bu kadın düşmanı, LGBTİ+fobik devlete karşı umudumuz birbirimizde, mücadelemizde. Bu fermanlara itaat etmiyor, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. 1 Temmuz'a kadar İstanbul ve Türkiye'nin dört bir yanında sokaklardayız. Ve tüm kadınları, LGBTİ+'ları bu itaatsizliğe karşı 1 Temmuz'da 19.00'da Taksim/Tünel'de buluşmaya çağırıyoruz. Dünyayı yerinden oynatacağız.”

Açıklamanın ardındanlar kadınlar bisikletler ve sloganlarla Yoğurtçu Parkı'nda Caddebostan'a doğru yola çıktı.

Ataşehir’de polis engeli

Ataşehir Şükrü Sarıtaş Parkı'nda bir araya gelen kadınlara, polis engel oldu. Grup Sarya'nın konseri öncesi kurulacak ses sistemine izin verilmedi. Çocuk parkında silahlı şekilde dolaşan polis basın emekçilerine de engel oldu. Ses sistemi kurulmamasına rağmen kadınlar parkta şarkı söyleyerek halay çekti. Ardından Avukat Meriç Eyüboğlu ile söyleşi gerçekleştirdi.

Esenyurt’ta polis saldırısı

Esenyurt’ta 19 Haziran’da tüm şehirlerden kadınların katılımı ile gerçekleşecek eyleme çağrı bildirileri dağıtan Kadın Meclisleri üyelerine polis saldırdı. Kadın Meclisleri üyesi 2 kişi gözaltına alındı.