“Anayasa oylamasına katılmayın” çağrısı

Anayasa değişikliği teklifinin Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından Eşitlik İçin Kadın Platformu'ndan "Anayasa oylamasına katılmayın" çağrısı geldi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 26 Ocak 2023
  • 11:30

Meclis Anayasa Komisyonu, AKP'nin anayasa değişikliği teklifi Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) tarafından söz konusu teklife ilişkin yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İktidar bloğunun Anayasa’nın 24 ve 41’inci maddelerinde değişiklik öneren teklifi, AKP ve MHP oylarıyla 24 Ocak Salı günü TBMM Anayasa Komisyonu’nda onaylandı. Teklifin önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor. Anayasa Komisyonu’nun CHP’li ve İyi Parti’li üyeleri, Komisyon’un 24 Ocak Salı günü gerçekleşen ikinci toplantısında, iktidarın teklifine dair 24’üncü madde ile ilgili önerdikleri değişiklik kabul edilmeyince Komisyon’u terk ettiler. İktidarın, başörtülü veya başörtüsüz bütün kadınların ve LGBTİ+’ların hayatlarını tehdit eden bu girişime destek olmamalarını takdirle karşılıyor, CHP’nin bugün (25 Ocak) yaptığı 'Oylamaya katılmayacağız' açıklamasını kritik önemde buluyoruz. İyi Parti'den de net bir tutum alarak genel kurul oylamasına katılmamasını bekliyor, AKP- MHP teklifinin revize edilebilir bir teklif olmadığını hatırlatmak istiyoruz. AKP-MHP’nin niyeti bellidir, toplumsal yaraları kaşımak ve büyütüp derinleştirmek pahasına seçim kazanmaya çalışmaktır. Tartışmasız, müzakeresiz hayır denmesi gereken tehlikeli bir tekliftir.”

Çağrıda son olarak şunlar vurgulandı:

“Tüm milletvekillerine hatırlatıyoruz; başörtülü başörtüsüz tüm kadınların beklentisi kıyafetlerine karışmamanız, siyaset malzemesi haline getirmemeniz, Anayasa’daki ayrımcılık yasağını uygulamanız ve uygulatmanızdır. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı yapmamanız, yaptırmamanızdır.

Kadınların eşit temsil edildiği bir Meclis, özgür ve demokratik tartışma koşullarının sağlandığı bir toplumsal ortam oluşturuluncaya kadar Anayasa’ya dokunmayın, uygulayın, uygulanmasını talep edin. Eşitlik ve laiklik ilkesinin, temel haklarımız ve hayatlarımızın seçim malzemesi yapılmasına izin vermeyin. Meclis Genel Kurulu’nda iktidarın Anayasa değişikliği teklifi oylamasına katılmayın."