Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), AKP’nin başörtüsüne dair anayasa düzenlenmesine karşı başlattığı imza kampanyasına ilişkin Mülkiyeler Birliği’nde basın toplantısı düzenledi. “Müzakere dahi etmeyin anayasa değişikliğine hayır” pankartının açıldığı toplantıda kurum temsilcileri adına basın metinini EŞİK üyesi Sevilay Çelenk okudu.
AKP’nin getirdiği başörtüsü düzenlenmesi görüşme toplantılarına ve Meclis müzakere oylamalarına hiçbir muhalefet partisinin katılmaması ve hayır demesi gerektiğini söyleyen Çelenk şunları ifade etti:
“Kadını aile içi şiddet dahil olmak üzere her türlü şiddet karşısında savunmasız bırakarak Türkiye’yi dünya kadınlarının en büyük kazanımlarından birini olan İstanbul Sözleşmesi’ne taraf olmaktan çıkartan, Anayasa’yı ve yasaları her fırsatta ve defalarca ihlal eden, yasalara uymayan ve ülkeyi hukuk dışılığa sürükleyerek yargı bağımsızlığını yok eden bir iktidar, böyle giderayak, siyasi ömrünü tamamlamışken, Anayasa değişikliği teklifi yapamaz. Hak ve özgürlükler lehine ve eşitlik ilkesine uygun bir Anayasa değişikliği yapması söz konusu olamaz. AKP’nin bu konudaki sicili bizlerde bu konuda hiçbir kuşkuya yer bırakmıyor.”
Anayasa değişikliği teklifi ile bir kez daha kadınların başörtülü ve başörtüsüz diye ayrılmak istenildiğine dikkat çeken Çelenk, kadınların kılık kıyafet haklarını Anayasa’nın konusu yapılarak, bütün özgürlük iddialarının aksatıldığına vurgu yaptı. Anayasa teklifinin Ocak ayında Anayasa Komisyonu’na, Şubat’ta ise Meclis Genel Kurulu’na getirileceğini anımsatan Çelenk şöyle devam etti:
“Teklifte Anayasa 24. maddeyle ilgili değişiklik önerisi mevcut anayasanın 10. maddesinde yer alan ‘Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir’ ilkesine açıkça aykırıdır. Eşitlik ilkesini ihlal etmektedir, Anayasa eliyle ayrımcılıkları kurumsallaştırmaktadır. Çünkü bir dini inancın belli bir yorumuna dayalı kıyafetlere mutlak bir dokunulmazlık getirirken, diğer kıyafetlere ilişkin devletin keyfi de olsa her türlü kısıtlamayı yapabilmesinin önünü açmaktadır.”
6’lı Masa’nın 5 Ocak günü toplanarak anayasa değişikliğine ilişkin açıklama yapılacağı hatırlatan Çelenk, 6’lı Masa’nın toplantısına katılma çağrısında bulundu. Çelenk şunları ifade etti:
“Daha önce kamuoyu önünde dile getirdiğimiz bu talebimizin altını bir kez daha çiziyoruz; AKP-MHP iktidarınca gündemimize getirilen bu tür düzenlemeleri ısrarla reddeden kadın ve LGBTİ+ örgütleri bu yeni anayasa değişikliği teklifi sürecinin de takipçisiyiz.”
Toplantı, soru cevap şeklinde sona erdi.