9. Yargı Paketi geri çekilsin!

Haklarımızdan ve geleceğimizden vazgeçmiyoruz!

AKP-MHP iktidarı eliyle yapılmak istenen şey, yıllardır yaptıklarının devamı olarak kadınların haklarını tırpanlamak, kadınlar üzerindeki baskı ve eşitsizliği daha da derinleştirmektir.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 08 Temmuz 2024
  • 08:00

AKP-MHP iktidarı, yargı paketleri adı altında birbirinden bağımsız bir dizi yasayı bir torbanın içine koyarak yeni yasal düzenlemeler yapmayı genel kural haline getirmiş durumda. Önümüzdeki günlerde meclisin gündemine gelmesi beklenen 9. Yargı Paketi de bunlardan biri. 

AKP’nin meclise sunduğu 9. Yargı Paketi taslağının 15. maddesine göre “Ailenin Türk toplumunun temeli olduğu, anne ve babanın farklı soyadlar kullanmasının çocuklar üzerinde olumsuz etkiler taşıyacağı” gerekçesiyle, kadınlara evlendikten sonra eşlerinin soyadlarını kullanma zorunluluğu getiriliyor. Daha öncesinde AYM’nin (Anayasa Mahkemesi) kadınların kendi soyadlarını kullanmalarını engelleyen yasal düzenlemelerin ayrımcılık olduğu yönünde kararına rağmen, AKP iktidarı kendi yasalarını dahi hiçe sayarak yargı paketinde yeniden kadınların eşlerinin soyadlarını kullanmaları zorunluluğunu getiriyor.

Bu madde,  iktidarın burjuva yasalar sınırlarında dahi kadınların “eşitlik” fikrine tahammülsüzlüğünün göstergesidir. “Aile bütünlüğü” adı altında aile reisi olarak erkeğin kabulüyle, erkek egemenliğinin esas alınmasıdır. “Çocukların farklı soyadlardan olumsuz etkilenmesi” izahı ise çocuklar üzerinden paketi meşrulaştırma çabasıdır. Bu söylemler, sorumlusu oldukları ekonomik krizin sonuçlarından ve aile içindeki kadına dönük şiddetten en fazla etkilenen çocukların yaşadıkları mağduriyetleri düşünmeyenlerin riyakarlığından başka bir şey değildir.

9. Yargı Paketi, geçtiğimiz günlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yayınlanan ve kadınların her geçen gün derinleşen sorunlarına çözüm bulmayı değil aileyi korumayı hedefleyen “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı”ndan bağımsız değildir. Böylelikle her türlü baskı, şiddet ve eşitsizliğin hüküm sürdüğü aileyi koruyarak, sistemin en küçük birimi olan aile şahsında düzenin bekasının sürmesi hedeflenmektedir.

AKP-MHP iktidarı eliyle yapılmak istenen şey, yıllardır yaptıklarının devamı olarak kadınların haklarını tırpanlamak, kadınlar üzerindeki baskı ve eşitsizliği daha da derinleştirmektir. Vizyon belgelerinizi, kadınların kazanılmış haklarını gaspetmenizi kabul etmiyoruz. Haklarımızdan ve geleceğimizden vazgeçmiyoruz.

İşçi Emekçi Kadın Komisyonları