Zorlu’nun Manisa'daki madenine kapasite artışı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevre felaketleri ile gündeme gelen Zorlu Holding’in Manisa’daki nikel ocağının kapasite artışına onay verdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Eylül 2024
  • 22:30

Zorlu Grubu’na ait Meta Nikel Kobalt Madencilik Şirketi’nin Manisa'nın Akhisar ve Gördes ilçeleri arasındaki nikel madeninin kapasite artışı talebine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir kez daha “ÇED olumlu” kararı verdi. Şirket alanda bir artışa gitmeden üretim kapasitesini yıllık 1 milyon tondan 8 milyon tona çıkaracak. Ayrıca her biri yıllık 2 milyon 880 bin ton kapasiteye sahip iki adet eleme tesisi kurulacak.

Proje alanı; İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre tarım arazisi, çayır-mera ve orman alanı olarak tanımlanan alanda kalıyor. ÇED sahası aynı zamanda çok sayıda barajın da koruma alanı içerisinde bulunuyor.

“Yeni dava açacağız”

Kapasite artışı talebini değerlendiren Akhisar Çevre Derneği Başkanı Erdan Boşnak şunları ifade etti:

“Meta nikel madenine karşı yıllardır hukuki ve fiili mücadele veriyoruz ancak mevcut iktidarın bu tür kurumların önünü açması bizi bir hayli zor duruma sokuyor. Daha önceden açtığımız davalar oldu. Onları kaybettik. Şirket bölgede çok fazla rahat hareket ediyor. Bölge insanları bunlara tepkili. Yeni dava da açacağız ancak bu konuda iktidar anlayışının değişmesi gerekiyor. Hem mevcut iktidar hem de şirketin gücüyle mücadele etmek zor oluyor. Bu iş artık iktidar mücadelesine dönüyor.”

2014 yılından beri faaliyet gösteren nikel madeni hem kullanılan sülfürik asidin madene taşınması sürecinde yaşanan tanker kazaları hem de asit tesisinin yol açtığı kirlilik ve asit sızıntıları ile sıkça gündeme gelmişti. Atık havuzunda sızıntılar ve taşma nedeniyle Başlamış Deresi kırmızıya boyanmıştı. Öte yandan, ocağın dava sürecinde hazırlanan bilirkişi raporlarında işletmenin ruhsatı olmadığı da ortaya çıkmıştı.

Kapasitesi üçüncü kez artırılıyor

Yöre halkı yaptığı pek çok eylemle nikel ocağına karşı çıkmıştı. Hem maden ocağının hem de sülfürik üretim tesisinin “halkın katılımı toplantısı” bölge halkının tepkilerinden dolayı yapılamamıştı. İtirazlara rağmen tesise 2018 yılında da kapasite artış izni verilmişti. Şirket ayrıca ÇED sahasına sülfürik asit üretme tesisi kurmak için de izin almıştı. Tesisin inşa çalışmaları sürüyor.

Köylüler sondajı durdurmuştu

Meta Nikel Kobalt Madencilik Şirketi yeni maden sahaları aramak için Gördes’in Kalemoğlu Köyüne 300 metre uzaklıkta sondaj çalışmalarına başlamış ancak köylülerin direnişi sonucunda ertelemek zorunda kalmıştı. Köylüler 2014 yılından bu yana Kızıloluk, Matal ve Türkmencardağı ormanlarını kaybettiklerini belirterek köyle bütünleşik Kocamut Ormanı'nın yok edilmesine izin vermeyeceklerini ifade etmişti. Köylüler, her gün zehirli hava soluduklarını ve içme sularının sürekli tehdit altında olduğunu vurgulamıştı.