Aydın Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Zorlu Jeotermal Enerji Elektrik Üretimi Anonim Şirketi'ne Kuyucak ve Nazilli ilçelerinde 30 yıl süreyle jeotermal kaynak işletme ruhsatı verdi. İşletme ruhsatı alan şirket Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak Kuyucak ilçesindeki sahada JES kurmak için izin istedi.
Artı Gerçek’te yer alan habere göre bakanlığın çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattığı projenin tanıtım dosyasına göre şirket, Bucak Mahallesi sınırlarında 50 MWm/50 MWe gücünde JES projesi hayata geçirmek istiyor. Santralde yılda 160 GWh (160 milyon kWh) elektrik üretilmesi planlanıyor. 19 adet sondaj kuyusu açmayı planlayan şirket, 49 yıllık bu proje için 910 milyon TL bütçe ayırdı.
1/100 bin ölçekli Aydın-Muğla-Denizli Çevre Düzeni Planı’na göre ruhsat alanının tamamı “Önemli Doğa Alanı” içerisinde kalıyor.
JES sahası aynı zamanda tarım arazisinde yer alıyor. 6 hektarlık proje sahasının hemen yanında ise zeytinlikler bulunuyor.
Birinci sınıf verimli tarım alanlarına sahip Aydın'da incir, zeytin, pamuk üretimi yapılıyor. Aydın'da en az 35 JES bulunuyor. Zorlu Holding’in Buharkent ilçesinde dört JES projesi yer alıyor. Çevre dernekleri ile üreticiler, doğaya ve tarım alanlarına zarar verdiği gerekçesiyle JES projelerine karşı mücadele ediyor.