“Yeniden Yargılamalarda Eşitlik Kampanyası” yürütücüleri bugün başlattıkları kampanyayı kamuoyuna duyurdu.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) bileşeni, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'nin (CİSTT) destekçisi olduğu kampanyanın duyurusu İstanbul Barosu’nun Galata Tünel’de bulunan Kültür Merkezi’nde yapılan basın toplantısında yapıldı. Basın metnini İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu.
Yeniden yargılanmalardaki eşitsizliğe son verilmesi talebi
Yoleri başlattıkları kampanyanın gerekçesini şu ifadelerle özetledi:
“Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) ve bu mahkemelerin kapatılmasından sonra oluşturulan Özel Yetkili Mahkemeler ile devamındaki özel statüdeki mahkemelerce yargılanıp haklarında ceza verilen ve halen hapishanelerde bulunan mahpusların, yargılamaları sırasında adil yargılanma hakları ihlal edildiği gerekçesiyle, yargılandıkları mahkemelere başvuru yaparak 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) 311. maddesi gereğince yeniden yargılama ve infaz durdurma talep ettikleri, ancak mahkemelerin bu talepleri değerlendirirken çifte standartlı, keyfi bir yaklaşım içinde oldukları anlaşılmaktadır. Hukuku ve eşitlik ilkesini göz ardı eden bu yaklaşım, adil yargılanma hakları ihlal edilmiş ve haksız cezalarla onlarca yıldır hapishanede tutulan mahpusları ve ailelerini mağdur eden bir boyuta varmış bulunmaktadır.”
Altun serbest bırakılmadı, Hizbullahçılar salıverildi
Abdullah Altun’un yeniden yargılanması yönünde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından verilen kararları hatırlatan Yoleri “Abdullah Altun yeniden yargılandığı mahkemece serbest bırakılmamasına rağmen, Altun kararına dayanarak yaptıkları başvurular sonrası kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, daha ilk etapta 100’ün üzerinde Hizbullah hükümlüsü hızla serbest bırakılmıştır” dedi.
Abdullah Altun’un ancak oluşan tepkilerden sonra serbest bırakıldığını belirten Yoleri, bu çifte standardın Anayasa’nın 10. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) 14. maddesinde tanımlanan eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ifade etti.
Kampanya ilk etapta iki ay olacak
Yoleri, başlatılan kampanyayı şu ifadelerle duyurdu:
“Bizler insan hakları, hapishaneler ve infaz sistemi üzerine çalışmaları olan kurumlar ve bu alanda çalışan avukatlar olarak; bu çifte standarda son verilmesi, adil yargılanma hakkı ihlal edilerek ağır cezalara mahkum edilen mahpusların özgürlüklerine kavuşmaları için yürüttüğümüz çalışmalara ek olarak 'Yeniden Yargılamalarda Eşitlik' başlığıyla bir kampanya başlattığımızı duyuruyoruz.”
Kampanyanın ilk etapta 2 ay olarak planlandığını belirten Yoleri, kampanya çerçevesinde basın açıklamaları, imza kampanyası, panel yaparak ve yetkilerle görüşerek bu çifte standarda son verilmesini isteyeceklerini ifade etti.