‘Demokrasi geliyor’ seremonisiyle duyurulan Yargı Reformu’nun ilk paketi dün, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Toplam 39 maddelik pakette yer alan bazı başlıklar şöyle:
Pasaport düzenlemesi kapsamında, baro levhasına kayıtlı ve en az 15 yıl kıdemi bulunan avukatlara hususi damgalı pasaport verilebilmesine imkân tanıyor. Bununla beraber OHAL sürecinde ihraç edilen ve pasaportu iptal edilenler hakkında yeni düzenlemeler getiriliyor.
Hukuk mesleklerine giriş sınavı ile yeni mezun olan hukuk öğrencilerine bir tür yeterlilik sınavı verme zorunluluğu getiriyor.
İfade özgürlüğü kapsamında “Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmayacak” deniliyor. Ancak değişiklik denilen bu konu halihazırda Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararlarında yer alıyor. Bu kararlarda haber amaçlı düşüncenin açıklanmasının cezalandırma gerekçesi yapılamayacağı belirtilmesine rağmen 2003 yılından bu yana 75 bin kişi bu nedenle yargılandı.
Tutukluluk süresi olarak soruşturma evresinde tutukluluk süresi, ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işler bakımından altı ayı, ağır ceza mahkemesinin görevine giren işler bakımından ise bir yılı geçemeyecek deniliyor. Maddenin devamında ise “Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamına giren suçlar ve toplu işlenen suçlar” bakımından bu süre en çok bir yıl altı ay olacak, gerekçesi gösterilerek altı ay daha uzatılabilecek, ifadesi yer alıyor. Buna göre sadece haber yapan bir gazeteci tutuklanıp TMK kapsamına alınarak yargılandığında daha fazla tutuklu kalabilecek.
Cinsel saldırı ve cinsel istismar suçu mağdurlarının ifade ve beyanlarının hukuka aykırı olarak başkalarına verilmesi veya yayılması veyahut başkalarınca ele geçirilmesi fiilleri, söz konusu suçun nitelikli hali olarak kabul edilecek ve ceza bir kat artırılacak.
Pakette, temyiz edilebilecek kararların kapsamının genişletilmesi, internet yayıncılığının düzenlenmesi, çocuk failleri yargılanmanın ve seri mahkemelerin düzenlenmesi gibi başlıklar da yer alıyor.