Yanlış teşhis konulan hasta tutuklu Aktaş’ın durumu kötüye gidiyor

İzmir Menemen R Tipi Cezaevi’nde zatürre teşhisi konulan hasta tutuklu Ergin Aktaş’ın Silivri Cezaevi’ne sevkinden sonra zatürre değil verem olduğu öğrenildi. Avukat Gülizar Tuncer, hastaneye yatırılmayan Aktaş’ın durumunun kötü olduğunu söyledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Temmuz 2019
  • 12:03

Bir kolu bilekten diğeri dirsekten kesik olan ve Adli Tıp Kurumu’nun 4 kez verdiği “cezaevinde tek başına yaşamını idame ettiremeyeceği” yönündeki rapora rağmen serbest bırakılmayan Ergin Aktaş’a hastanede yanlış teşhis konuldu. 12 Mayıs’ta İzmir Menemen R Tipi Cezaevi’nden, Silivri 9 No’lu Cezaevi’ne sevk edilen Aktaş’la 2 kez görüşen avukat Gülizar Tuncer, durumunun kötü olduğunu söyledi.

‘Yanlış teşhis konulmuş’

Mezopotamya Ajansı’ndan Sadiye Eser’in haberine göre, Ergin Aktaş’ın tecride karşı başlatılan açlık grevi kapsamında 6 Mart’a girdiği açlık grevini hatırlatan Tuncer, açlık grevi nedeniyle Aktaş’ın çok yorgun ve bitkin düştüğünü kaydetti. Aktaş’ın Menemen Cezaevi’nde bulunduğu sürede kan kusmaya başladığını dile getiren Tuncer, “Ergin Aktaş Menemen Cezaevi’nde kan kusma olayından sonra doktora gittiğinde orada zatürre olduğunu söylemişler. Ancak yanlış teşhis konulmuş. İlaçlarda yanlış. Bir eli bilekten bir eli dirsekten kesik olmasının yanı sıra kan kusma olayından önce de Koah hastalığı vardı” dedi. Tuncer, “Tek başına hücrede yaşıyordu. Oranın nemli ve rutubetli bir alandı. Sürekli çamaşırlar içerde kurutuluyor, pencereler açılamıyor. Zaten bir saat tek havalandırmaya çıkartılıyordu o zaman ve o ortamda Koah hastalığı iyice ilerlemişti. Ciğerleri kötüydü. Sonrasında kan kusmaya başlayınca açlık grevi sürecinde o zaman zatürre olduğunu söylemişler. Silivri’de ilk gördüğümde yine tek kişilik hücrede kalıyordu. Sonrasında arkadaşların yanına gitmişti ama kan kusma olayının dışında terleme ve ateş gibi belirtilerinin de olduğunu söylemişti. Silivri’ye geldiğinde zatürre değil verem olduğu anlaşıldı. Veremden sonrada ilaç tedavisi yapılıyor” diye belirtti. 

‘Hastanede tedavi edilmesi gerekiyor’

Tuncer, şöyle devam etti: “Benden sonra avukat arkadaşlar da gördü ve şuanki haliyle hastaneye yatırılması gerekirken, hastaneye yatırılmıyor. Sadece ona bir günde sayısı onu bulan ilaç veriyorlar. İlaçları kullanıyor. Şuan başkalarıyla birlikte kalıyor. Ergin’in kendisiyle ilgili ciddi tedavi gerekirken, olması gereken tedavi süreci yaşanmıyor. Hastane tedavi görmesi lazım. Hastanede tedavi edilmesi gerekiyor ama bu cezaevi koşularında tutulmaya devam ediliyor. Sadece ilaç tedavisi yapılıyor. Hastaneye yatış sağlandıktan sonra tedavisinin yapılması lazım.” 

Tabip odasına başvuru

Aktaş için İstanbul Tabip Odası’na yeniden rapor temini için başvuruda bulunduklarını dile getiren Tuncer, şunları söyledi: “Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu çok yakından ilgileniyor. Gergerlioğlu, Adalet Bakanı’yla görüşmeler yapıyor Ergin’in hastaneye yatırılması için. Biz raporları temin ettikten sonra gerekli başvuruları da yapacağız. Ama şuan ki haliyle durumu iyi değil. Ateş, terleme onu çok kötü etkiliyor.”