İHD: Ergin Aktaş ve Sibel Çapraz serbest bırakılsın!

İHD, hasta tutsaklar Ergin Aktaş ve Sibel Çapraz’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Ekim 2016
  • 11:56

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Menemen R Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki hasta tutsak Ergin Aktaş ve Sibel Çapraz’ın serbest bırakılması için eylem yaptı.

Bugün eski Sümerbank önünde yapılan eylemde konuşan İHD Yöneticisi Ahmet Çiçek, Menemen R Tipi Cezaevi’nde kalan hasta tutsaklar Ergin Aktaş ve Sibel Çapraz'ın durumunu anlattı. İki eli olmayan Aktaş'ın 6 yıldır cezaevinde olduğunu ve ATK 3. İhtisas Dairesi'nin 2013 yılında cezaevinde kalamaz raporu verdiği bilgisini veren Çiçek, daha sonraki yıllarda da Aktaş'a 2 kez daha cezaevinde kalamaz raporu verildiğini belirtti. Nisan ayında Metris Cezaevi'nde Menemen'e nakledilen Aktaş ile avukatının yaptığı görüşmede sağlık durumunun giderek kötüye gittiğinin belirtildiğini söyleyen Çiçek, sağlıksız koşullar nedeniyle Aktaş'ın 10 kilo kaybettiğini söyledi. Kış ayları gelmesine rağmen Aktaş’a sıcak su verilmediğini söyleyen Çiçek, cezaevi idaresinin yapılan başvurulara kayıtsız kaldığını dile getirdi.

Çiçek açıklamanın devamında, Aktaş ile aynı cezaevinde kalan Sibel Çapraz hakkında bilgi verdi. Yüksekova’da, 27 Kasım 2015 tarihinde zırhlı araçtan açılan ateşle ağır yaralanıp, 15 ameliyat geçirdikten sonra tedavisi devam ederken tutuklanan DBP İl Genel Meclis Üyesi Sibel Çapraz'ın durumunun da kötüye gittiğine dikkat çekti. Çiçek, Çapraz'ın defalarca tedavi gördüğü hastanede ameliyat olması yönünde rapor verilmesine rağmen durumunda herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti. Çiçek, durumuna dikkat çekmek için açlık grevine giren Çapraz'ın ölümle burun buruna olduğunu söyledi.

Çiçek son olarak şunları vurguladı: “İnsan hakları savunucuları olarak Aktaş ve Çapraz'ın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Ergin Aktaş'ın yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirecek şekilde cezaevi koşullarının derhal düzeltilmesini, ATK raporu göz önünde bulundurularak serbest bırakılmasını istiyoruz. Sibel Çapraz'ın da kendisini daha önce ameliyat eden doktorun tedaviye devam edebilmesi için Bakırköy Kadın Cezaevi’ne nakledilmesini ve bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz"

Eyleme BDSP de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İzmir