İHD: Ergin Aktaş serbest bırakılsın!

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutsaklara uygulanan baskıları protesto ederek, “cezaevinde kalamaz” raporu olmasına rağmen cezaevinde katledilmeye çalışılan Ergin Aktaş’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Temmuz 2016
  • 12:09

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Menemen R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kalan hasta tutsak Ergin Aktaş’ın serbest bırakılması için eylem gerçekleştirdi.

Bugün eski Sümerbank önünde yapılan eylemde konuşan İHD İzmir Şube Başkanı Ali Aydın, hemen her konuda söz konusu olan “hak temelli yaklaşım” ilkesinin cezaevlerinde bulunanların sağlık hakları için de söz konusu olması gerektiğini söyledi. Aydın, “hakların en öncelikli muhatabı ve gereğini yapmakla yükümlü olan devletin, tüm unsur ve ajanlarıyla, cezaevlerinde bulunan herkesin sağlık hakkı olduğunu, kabul etmeli ve buna dokunmamalıdır” dedi.

Bu hafta, 1988 doğumlu olan Ergin Aktaş’ın sağlık durumu ile ilgili bilgi vereceklerini söyleyen Aydın, Aktaş’ın ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olduğunu ve 6 yıldır cezaevinde kaldığını belirtti. Aydın sözlerine şöyle devam etti: “6 yıllık süre içinde 7 cezaevi değiştiren Aktaş’ın sol kolu dirseğine yakın yerden, sağ kolu da bilekten kesilmiş durumda. Her iki eli de bilekten kesilmiştir. Bu nedenle de fiziki engeli bulunmaktadır. Elinin ve kolunun kesilmesine yol açan patlamadan önce de başından vurulmuş. Bu nedenle kafatasında çizik bulunuyor. Konuşmakta zorlanıyor ve unutkanlık yaşıyor.”

Adli Tıp Kurumu tarafından ,"Cezaevinde kalamaz” raporu olmasına rağmen Aktaş’ın halen serbest bırakılmadığına dikkat çeken Aydın, devletin tutsakları ölüme sürüklediğini vurguladı. Aydın son olarak şunları ifade etti: “Biz insan hakları aktivistleri, Ergin Aktaş’ın üzerindeki intikamcı uygulamalardan derhal vazgeçilmesini ve serbest bırakılmasını istiyoruz. Hasta mahpuslar derhal serbest bırakılsın. Öldürdüğünde değil yaşattığında insan olursun.”

Kızıl Bayrak / İzmir