Türkiye’de 9. küresel iklim grevi

Fridays For Future’ın (Gelecek İçin Cumalar) çağrısı ile yapılan eylemlerin Türkiye ayağında da iklim aktivistleri çok sayıda kentte bir araya geldi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Mart 2022
  • 21:15

Dünyanın dört bir tarafında küresel iklim grevi için eylemler gerçekleştirdi. Fridays For Future’ın (Gelecek İçin Cumalar) çağrısını yaptığı eylemlerin Türkiye ayağında da çoğunluğu gençlerin katıldığı iklim eylemleri çok sayıda kentte eylem gerçekleştirdi.

İstanbul'da Beşiktaş Barbaros Meydanı’nında yapılan eylemde iklim krizine karşı somut ve anlamlı adımlar atılması gerektiği vurgulandı. Eylemde ilk sözü alan İklim Öncüleri’nden Gökçe Arslan şunları dedi:

“Bu sistemde küresel emisyonların yüzde 92’sinden gelişmiş zengin ülkeler sorumluyken dünya nüfusunun en zengin yüzde 1’lik kesimi, en yoksul yüzde 50’lik kesimin ürettiği kirliliğin iki katını üretmektedir. Bu sıraladığımız gerçekler ve yaşanan mücadeleler doğrultusunda bu yılkı temamızı ve taleplerimizi yönlendirdik”

Çevre felaketlerindeki artışa dikkat çeken Arslan şunları vurguladı:

“Yanan ormanlık alanlar imara açıldı, madencilik faaliyetleri son hızıyla devam etti, nükleer santrallere olan destek sona ermedi, Kanal İstanbul başta olmak üzere iki yüzlü doğa düşmanı projelere devam edildi, termik santrallerle beraber fosil yakıt kullanımının azaltılması yerine daha da artışa geçti”

Ardından söz alan Derin Arat şunları ifade etti:

“Son günlerde sıkça gündemde olan Ukrayna’daki savaş yüzünden bir kez daha savaşın ekosistemlere, dolayısıyla da iklime geri döndürülemez etkileri olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Üstelik, savaşın sadece Ukrayna’yla kalmayıp basında çok daha az yer tutmasına rağmen dünyanın pek çok coğrafyasında hala devam etmekte olan bir olgu olduğunu ve iklim krizini çözmek için harcanabilecek olan kaynakların savaş dönemlerinde savaş ve savunma sanayisine gitmesi sonucu savaş dönemlerinin iklim araştırmaları ve gelişmeleri açısından büyük bir tehdit olduğunu irdeliyoruz.”

Son olarak söz alan ve taleplerini sıralayan Youth for Climate Turkey’den Nicole Cavak şu ifadeleri kullandı:

-“Acilen Paris İklim Anlaşması’nın maddelerinin yerine getirilmesini ve İklim Acil Durumu ilan edilmesini, 2030'a kadar net sıfır karbon emisyonunun sağlanması için adımlar atılmasını, kömürden vazgeçilmesini istiyoruz.

-Kapsamlı bir İklim yasasın düzenlenip yürürlüğe konmalı, İklim krizinin beraberinde getirdiği hak ihlallerine karşı harekete geçilmeli.

-Fırsat eşitliğinin iklim adaleti ve sosyal adalet çerçevesinde sağlanmasını ve tüm bunların gerçekleşmesi için gençler olarak karar alma süreçlerinin her aşamasında etkin, eşit söz ve hak sahibi olarak yer almayı istiyoruz!”

İstanbul’un yanı sıra Antakya, Denizli, Bursa, Mersin, Tekirdağ ve İzmir’de iklim aktivistleri eylem gerçekleştirdi.

YK Enerji Santralleri önünde açıklama

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanları girişinde devam eden nöbet eyleminde Küresel İklim Grevi eylemi yapıldı. İklim Adaleti Koalisyonu ve İkizköy Akbelen Nöbet Alanı'nın ortak basın metnini Demet Parlar okudu. “İklim acil durumu ilan edilsin!”, “Kar değil insanlar” talepleri mücadele ettiklerini söyleyen Parlar, dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de “İklim acil durumu ilan edilmeli” diyen gençlere dikkat çekti. Parlar şu şekilde devam etti:

 “Gençlerin Türkiye'nin iklim krizi ile mücadele etmek için açıkladığı 2053 net sıfır karbon hedefine ulaşmak için acilen 2030 yılında kömürden çıkılması taleplerini destekliyoruz. İklim Adaleti Koalisyonu olarak karbonsuz bir gelecek için bir an önce 'kömürden çıkış'ı sağlamak üzere kömürlü termik santrallerin 2030'a kadar kapatılması, yeni termik santral planlarının iptali için harekete geçtiğimizi siz yaşam savunucuları ve kamuoyu ile paylaşıyor, bu kervana katılmanızı bekliyoruz.”