TTB: Sahte ilaç iddiaları araştırılmalı

TTB yaptığı yazılı açıklamada kanser hastalığı için yurt dışından getirilen sahte ilaçların devlete 3-4 bin avroya satıldığı iddialarının araştırılmasını ve sorumluların yargılanmasını talep etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Ocak 2023
  • 10:30

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, sahte ilaç iddialarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Ülkede yaşanan ilaç krizinin ekonomik krizle birlikte derinleştiğine ve halk sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekildi.

İlaç temininde yaşanan sorunlara ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“Bunların başında da, yurttaşlarına ilaç temin etmekle görevli kurumların yurtdışından temin edilmesi gereken ilaçları, yasal olmayan şekilde satın alması yer almaktadır. Bu ilaçların güvenliği konusunda ciddi kaygılar mevcuttur. Örneğin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kanser hastaları için yurtdışından getirilen ICLUSIG adlı ilacın sahte olduğu belgelenmiş ve ilacın direnç artırıcı etken madde yerine ağrı kesici içerdiği raporlarla saptanmıştır. Ardından ilacı tedarik eden firmalarla ilgili müfettiş soruşturması yapılmış ancak SGK’nin gereken araştırmayı yapmadığı görülmektedir. Nitekim ilaç firmasının başvurduğu İsviçre İlaç Denetim Kurumu'nun (SWISSMEDIC) yaptığı analiz sonucunda ilaçların içinde ağrı kesici etken maddesi olduğu ortaya çıkmış, ancak SGK ilaçlarla ilgili analizinde, "Çıkan veriye göre var olan değerlere uygun, ilaçlar sahte değil" cümlesine yer vermiştir. Sağlık Bakanlığı bu durum üzerine müfettiş tayin ederek konuyu araştırmış, ancak müfettişe analiz raporları sunulmamıştır.”

“3-4 bin avroya devlete satıldı”

SGK’nin yarattığı skandalın bu kadarla bitmediğine değinilen açıklamada “Analiz raporlarına ulaşamayan müfettiş, cumhuriyet başsavcılığına başvurmuş, sahte ilaçlar kurumdan alınıp araştırılması için Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ne götürülmüştür. Buradaki sonuçlarda da ilacın bir kanser ilacı olmadığı, ağrı kesici olduğu ortaya çıkmıştır. 3-4 bin avroya satılan ilaçların içerisine ham maddesi 1-2 TL'lik olan ilaçlar ilave edilerek devlete satılmıştır” denildi.

“İddialar araştırılmalı, sorumlular yargılanmalı”

Ortaya çıkan iddiaların ilaçların kamu tarafından üretilmesi talebinin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha ortaya çıkardığının altı çizilen açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Halkın sağlığı ile oynayan sahte ilaç skandalı ile ilgili olarak ortaya atılan iddialar araştırılmalı ve sorumlular yargılanmalıdır. Hiçbir şey yaşam mücadelesi veren insanların canından daha önemli değildir. Sağlık Bakanlığı ile ilgili adli ve idari birimleri, bu vahim iddiaları ivedilikle araştırmaya, kimlere uzanırsa uzansın sorumluları açığa çıkarmaya ve sahte içerikte ilaçların kullandırıldığı hastalara/yakınlarına tazminat ödemeye davet ediyoruz.”