Hekimler, mesleki bağımsızlık ve serbest meslek hakkını savunmak için Kadıköy’de Büyük Hekim Buluşması gerçekleştirdi.
Türk Tabipleri Birliği, İstanbul Tabip Odası, Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu, uzmanlık dernekleri ve diğer dernekler adına ortak basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu Üyesi Dr. Güray Kılıç okudu.
Yönetmelik değişikliklerinin hekimlerin meslek bağımsızlığına ve serbest meslek hakkına bir saldırı olduğuna dikkat çekilen açıklamada şunlar denildi:
“Bu düzenlemeye göre 7 Ocak 2023 tarihinden itibaren serbest meslek hakkını kullanan hekimler özel sağlık kuruluşlarıyla sözleşmeleri yoksa hastalarının tedavilerini yarıda kesmek zorunda kalacak ve bir daha da hastalarına bakamayacaktır”
Saldırının yalnız serbest meslek hakkını kullanan hekimlere yönelik olmadığı vurgulanan açıklamada şunlar vurgulandı:
“Tüm hekimlere ve tıp mesleğini tercih eden/edecek olan tıp öğrencilerine de yöneliktir. Asırlardır hekimlik mesleğinin ve hekimlerin en doğal hakkı olan serbest meslek hakkı, sağlık sermayesinin isteği doğrultusunda Sağlık Bakanlığı eliyle gasp edilmektedir. 7 Ocak 2023 tarihli Yönetmelikler yeni açılacak muayenehaneler yönünden daha da ağırlaşan düzenlemeler öngörmekle, bu durumu apaçık ortaya koymaktadır. Bilinmesini isteriz ki dün yapılan düzenleme ile hali hazırda muayenehaneleri olan hekimler ve 60 yaş üstü hekimlerin sadece bir yerde kadro sınırlamasından muaf tutulması ve belli koşullarda bazı ameliyatların istenilen yerde yapılabilmesine sağlık müdürlüğünün vaka bazında izin verilebilecek olması, hak ihlallerini gidermemiştir.
Yine bilinmesini isteriz ki bu düzenlemeler sadece hekimlerin haklarını değil, aynı zamanda halkımızın ve hastalarımızın özgürce hekimini ve sağlık kuruluşunu seçme hakkına yönelik de bir saldırıdır.”
20 yıldır uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programının esas olarak halkın sağlık hakkına saldırı olduğu ifade edilen açıklamada şunlar belirtildi:
“Söz konusu yönetmeliklerle uluslararası sermaye ile bütünleşmiş özel ‘zincir’ hastaneleri ve şimdiden karadelik haline gelmiş şehir hastanelerinin sahibi olan müteahhitlerin çıkarları kollanmaktadır.
Oysa kamunun yararını gözetmesi gereken Sağlık Bakanlığı, hekimlerin mesleki bağımsızlığına ve serbest meslek hakkına karşı sağlık sermayesi güdümünde saldırı yapmak yerine hastaların ve hekimlerin haklarını korumalıdır.”
Açıklamada son olarak talepler şu şekilde sıralandı:
“-Hastaların hekimini ve sağlık kuruluşunu seçme ve burada tedavi olabilme haklarını kısıtlayan,
-Serbest hekimlerin özel hastanelerde ameliyat ve girişim yapmalarını engelleyen,
- Anayasal güvence altındaki haklarımıza ve Rekabet Kanunu’na aykırı olan,
-Hekimlerin mesleki bağımsızlığını ve serbest meslek hakkını ellerinden alan,
-Sağlık alanında nitelikli iş gücü göçüne sebep olacak olan,
-Hiçbir kamu yararı içermediği gibi Anayasa’ya, kanunlara ve hukukun temel ilkelerine de aykırı olan 6 Ekim ve 7 Ocak Yönetmelik değişiklikleri acilen geri çekilmelidir.”
Yapılan konuşmaların ardından eylem sloganlarla sona erdi.