AKP iktidarı HDP’nin depremzedelere yardımını engelliyor

Elazığ depremi sonrası bölgede incelemelerde bulunan HDP heyeti, kendi belediyelerinden gönderilen yardımların engellendiğini, depremzedelere yönelik ayrımcılığın sürdüğünü açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Ocak 2020
  • 14:59

Deprem sonrası yaşanan faciaya rağmen AKP iktidarı ırkçı zihniyetinden ve Kürt düşmanlığından geri durmuyor. Dinci-faşist iktidarın depremzedelere ayrımcılık yaptığı bir kez daha açığa çıktı.

HDP’nin oluşturduğu heyet, bölgede yaptığı incelemeler sonrasında açıklamada bulundu. Açıklamada bölgedeki yetersizliklere ve HDP’li belediyelerden gelen yardımların önünün kesilmesine ilişkin konuşuldu. Heyette yer alan yerel yönetimlerden sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan “HDP’li belediyelerden gelen yardımların engellenmesinin Elazığ ve Malatya halkına verilen kolektif ceza olduğunu” söyledi.

“Yardımların önünün kesilmesi düşman hukukudur”

HDP heyetinden Kaplan, Maden’e bağlı 40 köyde ve Sivrice merkezde inceleme yaptıklarını belirtti ve “Devletin hiçbir ilgili kurumu bahsettiğimiz yerlere gitmemiş” dedi. Kızılay’ın sorumluluğunu yerine getirmediğine değinen Kaplan “Ne Elazığ’da nede Malatya’da Kızılay’ın kurduğu her hangi bir çadır kenti göremedik. Bu durumun tespitini yaptık” dedi. Kaplan, HDP belediyelerinden gönderilen yardımların engellenmesiyle ilgili de konuşarak Ergani’den yola çıkan 2 kamyonun polislerce engellenip geri gönderildiğini belirtti. Bu engelin bugün de yaşandığını söyleyen Kaplan, “Kars Belediyesi Eşbaşkanımız Ayhan Bilgen’in refakat ettiği, gelen yardım tırlarımızı AFAD kabul etmedi. Bingöl yolunda tırlarımız tekrardan Kars’a gönderilmeye çalışıldı. Ayhan Bilgen arkadaşımızın bir takım girişimleri sonucu zoraki bir şekilde AFAD yardım kolilerini teslim etmemize olanak sağladı” dedi. Kaplan, yardımların engellenmesinin ‘düşman hukuku’ olduğunun altını çizdi.

“60 mahalleye yardım gitmemiş”

AKP’nin kendi yandaşlarına yardım dağıttığını, diğer depremzedelere bir şey verilmediğini söyleyen HDP milletvekili Şevin Çoşkun, belli yerlerde yazlık çadırların olduğunu, eksi 20 derecelik hava sıcaklığında insanların donduğunu söyledi.  Çoşkun depremzedelere yönelik ayrımcılığı ise şöyle anlattı:

“Elazığ’ın sivrice ilçesi ve Maden ilçesinde partimizin kurduğu kriz masasında yaklaşık 60 köy ile temas kurduk. Sivrice’de 40, Maden’de 20 mahalleye yardım gitmemiş. AFAD bazı yerlere gitmiş fakat sadece kek götürmüş. Yine insanlar kendi imkânları ile göçük altında cenazelerini çıkartıp Malatya’ya götürmüş.  O köylere herhangi bir yardımın ulaşmadığı, yine bir irtibatın sağlanmadığı bize aktarıldı.”