Temmuz ayında da basın özgür değildi

Gazeteci CHP’li milletvekili Utku Çakırözer’in hazırladığı rapora göre Temmuz ayında 60 gazeteci hakim karşısına çıktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Ağustos 2020
  • 18:06

Temmuz ayının son günlerinde çıkan sosyal medyaya sansür yasası görüşülürken bile, pek çok haber yasaklanıp, sansürleniyordu. CHP’li gazeteci milletvekili Utku Çakırözer’in hazırladığı Temmuz ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nda yer alan bu vurgu Temmuz ayında da basının özgür olmadığını gösterdi.

Rapora göre Türkiye’de onlarca gazeteci bayramı hapishanede geçirmek zorunda kalırken, Temmuz ayında 60 gazeteci de hâkim karşısına çıktı. 

Ayrıca raporda yer alan bazı bilgi ve veriler şöyle:

*Temmuz ayında 2 gazeteci için 22 yıl 3 ay hapis cezası istendi. MİT mensubunun cenaze törenini haberleştirdikleri gerekçesiyle tutuklu Barış Pehlivan, Murat Ağırel ve Hülya Kılınç’ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedilirken, 1 gazeteci hakkında suç duyurusunda bulunuldu, 3 gazeteci hakkında soruşturma açıldı. 2 gazeteci gözaltına alındı, 3 gazeteci saldırıya uğradı.

*Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Temmuz ayında TELE 1 ve Halk TV’ye 5’er gün yayın durdurma cezası verdi. RTÜK üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp’in mahkemelere yaptıkları itirazlar üzerine cezaların yürütmesi durduruldu.

*Basın İlan Kurumu Temmuz ayında da “CHP’li Özel’den Altun’a izinsiz inşaat tepkisi” başlıklı haber gerekçesiyle Evrensel gazetesine 5 günlük ilan kesme cezası verdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhuriyet gazetesinde aynı konu ile ilgili yayınlanan üç haber nedeniyle de gazete aleyhinde 250 bin liralık tazminat davası açtı.

*Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin’in yazısı, Sözcü muhabiri Can Özçelik’in de haberi nedeniyle Temmuz ayında haklarında soruşturma açıldı. 

*Dersim ve İstanbul’da 3 gazeteci haberleri nedeniyle saldırıya uğrarken, Artı Gerçek yazarı Nurcan Kaya hakkında da sosyal medya paylaşımları da gerekçe gösterilerek soruşturma açıldı. Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş da Meclis önünde baro başkanlarının eylemini takip ettiği sırada gözaltına alındı.

Ayrıca Utku Çakırözer “Haberi, yazısı, eleştirisi nedeniyle haksız, hukuksuz aylarca yıllarca cezaevinde tutulan gazeteciler, siyasetçiler ve hak savunucuları kısacası düşünce suçluları artık özgür kalmalı. Meclis siyasi tutuklular için en kısa süre içinde yeni bir yargı paketi çıkarmalı” diyerek yeni yargı paketi çağrısı yaptı.