Muhalif basın hedefte: Basın İlan Kurumu’ndan cezaların arkası kesilmiyor

Basın İlan Kurumu, Cumhuriyet ve BirGün gazetelerine ilan kesme cezaları verdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Mayıs 2020
  • 17:12

Dinci-faşist tek adam rejimi toplumsal muhalefete yönelik saldırganlığına her gün yeni örnekler ekliyor. Barolar ve meslek örgütlerini kendi kontrolüne alma çabaları, sosyal medyadan estirilen tehditler, rutin hale getirdiği gözaltı-tutuklama furyası, muhalif basını üzerindeki baskılarla da pervasızca hayata geçiriliyor.

Gazetecileri tutuklayan, siteleri yasaklayan iktidar, muhalefet üzerindeki sopasını Basın İlan Kurumu (BİK) eliyle gösteriyor. Medya tekellerini tümüyle kendisi ele geçiren Erdoğan ve AKP’si, toplumsal muhalefetin sesi olan basın kurumlarını BİK üzerinden verdiği cezalarla da dize getirmeye çabalıyor.

Cumhuriyet gazetesine, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Boğaziçi Öngörüm arazisinde yaptırdığı ‘peyzaj’ı “Boğazda kaçak var” diyerek haberleştirmesi nedeniyle 35 gün süreyle resmi ilan ve reklamların kesilmesi cezası veren Basın İlan Kurumu (BİK), iki ayrı Kızılay haberi nedeniyle BirGün gazetesine de toplamda 7 günlük ilan kesme cezası verdi.

BirGün gazetesinde yer alan 10 ve 16 Eylül 2019 tarihli Kızılay hakkındaki iki haber 7 günlük ilan kesme yaptırımları ile cezalandırıldı.

BİK tarafından medya kuruluşlarına verilen yayın durdurma, resmi ilan kesme ve para cezaları yaygınlaştı. Bu tür yaptırımların bir boyutunu da muhalif medyayı ekonomik olarak zayıflatıp, iflasa mahkum etmek oluşturuyor.

“Gazetecilere yönelik hukuksuzluklara son verilmeli”

Öte yandan da Avrupa Konseyi, basın özgürlüğü konusunda kriterleri yerine getirmeyen Türkiye ve Azerbaycan’a "gazetecilere yönelik saldırı ve hukuksuzluklara son vermesi" çağrısı yaptı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) genel raportörü Stefan Schennach, sadece Türkiye’de 95 gazetecinin hapiste olduğuna dikkat çekti. Gazetecilerin tutuklanma nedenlerinin eleştirel haber olduğunu ve siyasi olarak hedef haline geldiklerini belirten Schennach, af yasasına da değinerek gazetecilerin serbest kalmamasını eleştirdi.

Türkiye’deki basın ve gazetecilik örgütleri de BİK eliyle uygulanan cezalara tepki gösterdi. Uygulanan cezalara atıfla yapılan açıklamalarda, BİK’in siyasal iktidarın sopası haline geldiğine dikkat çekildi ve cezaların derhal kaldırılması istendi.