“Türkiye internette özgür değil”

Freedom House'un İnternette Özgürlük raporuna göre Türkiye, “özgür olmayan ülkeler” arasında yer alıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Eylül 2021
  • 20:30

ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House'un "2021 İnternette Özgürlük" raporu yayımlandı. Raporda 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmede Türkiye; “Erişim engeli” başlığında 15 puan, “İçerik sınırlaması” başlığında 10 puan ve “Kullanıcı hakları ihlallerinde” 9 puan aldı ve toplam 34 puanla “özgür olmayan ülkeler” arasında yer aldı.

Raporda yapılan değerlendirmede, toplamda 70-100 arası puan “özgür”, 40-69 arası “kısmen özgür”, 0-39 arası “özgür değil” anlamına geliyor.

AKP darbe girişiminden sonra muhaliflere geniş kapsamlı bir baskı uyguladığı belirtilen raporda “2017'de kabul edilen anayasa değişiklikleri, gücü, Cumhurbaşkanı’nın elinde topladı” değerlendirmesi yapıldı. Pandemiyle krizin derinleştiği vurgu yapılan raporda AKP iktidarının daha çok kısıtlamaya gittiği ifade edildi.

Erkeklerin internete erişimi kadınlardan yüzde 13 daha fazla olduğu belirtilen raporda şu veriler yer aldı:

“*Türkiye’nin ‘İçerikleri sınırlama’ puanı 6 üzerinden 1. Yeni engellenen internet siteleri arasında Türkiye'nin askeri operasyonları, Kürtçe haberler ve hükümet eleştirileri hakkında içerik yayınlayanlar yer alıyor. Yeni engellenen bazı dijital haber kaynakları, ‘terör propagandası yapmakla’ suçlanıyor. İnternet siteleri, cinsellikle ilgili anahtar kelimeler içeren bir alan adı aldıklarında engellenebiliyor. Ateizmi teşvik eden sayfalar da ‘İslam’a hakaret olarak’ kabul edilip engellenebilir.

*Türkiye, ‘Devlet veya devlet dışı aktörler, yayıncıları, içerik barındırıcılarını veya dijital platformları içeriği, özellikle de uluslararası insan hakları standartlarıyla korunan materyalleri silmeye zorlamak için yasal, idari veya başka yollar kullanıyor mu?’ başlığında sıfır puan aldı. Devlet yetkilileri içeriğin silinmesini veya kaldırılmasını talep etme konusunda inisiyatif kullanır. Sosyal medya platformları; para cezaları, reklam yasakları, erişim engellemeleri ve bant genişliği kısıtlamalarından kaçınmak için idari kararlara ve mahkeme kararlarına uyar. Küresel sosyal medya platformlarına benzer şekilde, popüler Türk internet siteleri içerik kaldırma kararlarına tabidir.

*Türkiye, 'Online gazeteciler, yorumcular ve diğer kullanıcılar oto-sansür uyguluyor mu?' başlığında 1 puan aldı. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Geçen sene mayıs ayında, ‘Sosyal Medya Yönergesi’ yayınlayarak vatandaşlara ‘yasa dışı’ veya ‘karalayıcı’ olarak algılanan bir gönderiyi beğenmekten veya paylaşmaktan sorumlu tutulacağını hatırlattı.

* Türkiye, ‘Anayasa veya diğer yasalar hakları koruyamıyor mu? İfade özgürlüğü, bilgiye erişim ve basın özgürlüğü, bağımsız olmayan bir yargı tarafından mı uygulanıyor?’ inceleme alanında üzerinden 1 puan aldı.

*'Hizmet sağlayıcılar ve diğer teknoloji şirketleri tarafından kullanıcı verilerinin izlenmesi ve toplanması, kullanıcıların gizlilik haklarını ihlal ediyor mu?' alanında da sıfır puan aldı.”