Muhalif basına saldırılara tepki büyüyor

Kendisine biat etmeyen muhalif kanallara cezalar yağdıran, sosyal medyayı kontrol altına almak isteyen AKP iktidarın hamlelerine yönelik tepkiler büyüyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Temmuz 2020
  • 15:30

AKP-MHP iktidarı sermaye devletinin dümen koltuğundaki yerini tahkim etmek için kişi ve kurumları, platformları kendine biat ettirmeye çalışıyor. Biat ettirmeyi başaramadıklarına da dizginsizce saldırıyor. 

Bunun son örnekleri önceki gün görüldü. Erdoğan’ın “Sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını istiyoruz” açıklamasının hemen ardından sosyal medya düzenlemesi raftan indirilirken Tele1 TV ve Halk TV’ye de peş peşe cezalar yağdırıldı.

BirGün’den Meral Danyıldız’ın haberine göre her iki kanalda da program yapan gazeteciler, yazarlar hiçbir şekilde teslim olmayacaklarını, gerçekleri dile getirmeye devam edeceklerini söyledi.

Yeni normalleri baskı

Medyada yeni normal dönemin başladığını söyleyen BirGün Yazarı ve Halk Tv Programcısı Ayşenur Arslan “Bu yeni normal döneme göre artık normal habercilik görevimizi yapamayacağız, normal sorular soramayacağız” dedi. Arslan şöyle konuştu:

“Hava durumuna eleştiri getireceğiz, sorularımızı Reality programlarındaki gibi soracağız. Bunu istiyorlar. Bir karanlık döneme adım attık. Burada benim asıl merak ettiğim, iktidarın ne yaptığı ya da ne yapmak istediği değil. Çünkü iktidarın ne yaptığı ve ne yapmak istediği çok açık bir şekilde görülüyor. Benim esas merak ettiğim konu muhalefetin ne yaptığı ve ne yapmak istediği.”

Bu sadece karartma değil

TELE 1 Programcısı Sedef Kabaş ise iktidarın kendilerinden olmayan herkesi ‘karartılabilir’ ve ‘yok edilebilir’ düşüncesiyle hareket ettiğini söyledi. Kabaş şunları söyledi:

“Bu ülkede demokrasi ne kadar gelişirse, insanlar ne kadar kendilerini iyi ifade edebilirse, yargı adil şekilde ilerleyebilirse iktidar da o kadar varlık sebebini yitirir. Memlekette iki farklı dünya var. Birincisi sorunların çok olduğu, insanların gerçekten ekonomik ve siyasi olarak zorluk içinde yaşadığı Türkiye. İkincisi de sanki hiçbir şey yokmuş gibi farklı gündemlerle meşgul bir Türkiye.

Her alanda ülke çok geriye gidiyor. Yaşayanlar bunun ne kadar farkında. Görmezden gelmek ülkeye zaman kaybettirdi. Bunun içerisinde medya da var. Bu yalnızca beş günlük karartma kararı değil. Yarın öbür gün imkânları olsa bütün kanalları kapatmak isterler. Sadece şu anlık deneme yoluyla bakıyorlar.”

Gazetecilerin konuşmasının istenmediğine dikkat çeken Kabaş, iktidarın başka çaresi olmadığını vurguladı. Kabaş, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

“Çünkü başka çareleri yok. Bizim konuşmamız istenmiyor. Mümkünse hiç olmayalım şeklinde bir tavır var.”

Bu bir darbedir

TELE 1 Programcısı Prof. Dr. Emre Kongar da cezaların demokrasiye ve hukuk devletine yapılan bir darbe olduğunu kaydetti. Kongar, “Demokrasiye ve hukuk devletine yapılan bir darbedir bu. Sadece bir medya özgürlüğü ihlali değil. Anayasaya aykırıdır. RTÜK hem anayasayı ihlal etmiştir hem de yetki ve görevini kötüye kullanmıştır” dedi.

Goebbels taklitleri

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Halk Tv ve Tele1 televizyonun 5 gün süreyle ekranının karartılması kararını, “Vatandaşın parmağının ucundaki iradeye bile ipotek koymak” olarak niteledi.

Özel, TBMM’de düzenlediği toplantıda karartma kararıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e tepki gösterdi. Özel, “Küfür, hakaret, şantaj yok. Yayın yapıyor, haber yapıyor. Efendim sen Halk TV'yi açarsan simsiyah ekran göreceksin. Sebep, reis öyle istiyor” diye konuştu.

***

400 bin web sitesine erişim engeli

İfade Özgürlüğü Derneği, EngelliWeb 2019 Raporu’nu yayımladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Uzman Araştırmacı Ozan Güven tarafından hazırlanan raporda 2019 sonu itibarıyla Türkiye’den 408 bin 494 web sitesinin erişime engellendiği belirtildi. 2019 sonu itibariyle 130 bin URL adresine, 7 bin Twitter hesabına, 40 bin tweete, 10 bin YouTube videosuna ve 6 bin 200 Facebook içeriğine de 5651 Sayılı Kanun ve diğer hükümlere istinaden erişim engellendi. EngelliWeb projesi kapsamında 2019 yılı içinde tespit edildiği kadarıyla Türkiye’den toplam 61 bin 49 alan adı erişime engellendi. Bu engellemelerin yüzde 70’i Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı tarafından erişime engellendi.