Tecrit eyleminde hak ihlallerine tepki

İzmir'de 18 Aralık'ta gerçekleşen tecrit karşıtı yürüyüşte saldırıya karşı ÖHD, ÇHD ve İHD İzmir şubeleri, basın toplantısı gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Ocak 2023
  • 22:30

18 Aralık'ta İzmir'de hapishanelerdeki tecriti protesto için gerçekleştirilmek istenen yürüyüşe yönelik polis saldırısına tepki gösterildi.

İHD İzmir şube binasında gerçekleşen basın toplantısında açıklamayı ÖHD İzmir Eşbaşkanı Avukat Velat Zeren okudu. Tecrit karşıtı eylemlerde valilik yasakları ve polis saldırılarının giderek artış gösterdiği belirtilen açıklamada tespit edilen hak ihlalleri şöyle sıralandı:

“*Basın açıklamasına katılmak için gelen kişilerin açıklamanın yapılacağı yere gitmelerine izin verilmemiştir.

*İzmir Valiliği'nin eylem etkinlik yasaklama kararı basın açıklamasına katılmak için gelen kişilere bildirilmemiştir.

*Anons aracından 'dağılın' ikazı yapılmadan ve kişilerin alandan dağılması için alan yaratılmadan kişiler, basın açıklaması saati henüz gelmeden direkt gözaltına alınmıştır.

*Anons aracından yapılan 'Halka sesleniyoruz, burayı boşaltın, burada PKK'lı teröristler eylem yapacak' şeklindeki konuşma ile basın açıklamasına katılmak için gelen kişiler kriminalize edilerek hedef gösterilmiştir. Bu şekilde provokasyon yapılmıştır.

*Eylem ve etkinliğe katılmak için gelen kişilerin yaşam hakkı tehlike altına girmiştir.

*Gözaltına alma işlemleri sırasında; ters kelepçe, yere yatırılıp sırtına basma, diz ile vurma, tekme atma, boğaz sıkma, hakaret etme vb. şekilde işkence ve diğer kötü muamele uygulanmıştır.

*İşkence ve diğer kötü muamele sonucu rahatsızlanan kişiler için kolluk tarafından ambulans çağrılmamıştır.

*Basın açıklamasına katılmak için gelmemiş olan ancak Konak Meydanı'nda bulunan herkes meydandan ve çevresinden uzaklaştırılmış, karşı çıkan kişilere polisler tarafından işkence ve diğer kötü muamele uygulanarak zorla uzaklaştırılmışlardır.

*HDP Batman ve İzmir Milletvekillerinin basına açıklama yapması, röportaj vermeleri ve halk ile buluşması engellenmiştir.

*HDP Batman milletvekili Feleknas Uca polis yeleği giyen bir kişi tarafından birkaç defa sertçe itilmiş, Feleknas Uca konuşmak istediğinde 'konuşmayın, hastalık bulaştıracaksınız' denilerek aşağılayıcı ve küçük düşürücü muamele gösterilmiştir.

*Gazetecilerin ve gözlemcilerin hak ihlallerinin tespiti engellenmiştir.

*Alanda bulunan gözlemciler ve gazetecilerin faaliyetleri engellenmiş, gözaltına alınmaya çalışılmışlardır.

*Gözlemcilerin gözlem yapabilmeleri için gerekli ortam sağlanmadığı gibi zorla (iterek, tartaklayarak, hakaret ederek) alandan uzaklaştırılmışlardır."

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir şubelerinin gerçekleştirdiği basın toplantısında son olarak şunlar vurgulandı:

“Bizler, keyfi uygulamaların, haksız ve hukuksuz gözaltı ve tutuklamaların sona erdirilmesi taleplerimizi bir kere daha dile getiriyor, insan hakları ihlallerine ve cezasızlık politikasına karşı mücadele etmeye devam edeceğimizi bildiriyoruz."