Tecride karşı yürüyüşe katılım çağrısı

İzmir’de HDK, HDP, DBP, TJA ve Ege TUAYDER tecridin son bulması talebiyle 15 Şubat’ta Gemlik’e düzenlenecek yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Şubat 2023
  • 23:30

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tevgera Jinên Azad (TJA) İzmir, Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Ege TUHAYDER) HDP İzmir İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda basın metnini Ege TUHAYDER Eşbaşkanı Nilay Güleser okudu.

Başta İmralı olmak üzere hapishanelerde derinleşen tecride dikkat çeken Güleser, “Toplumsal yaşamın her alanına sirayet eden tecrit sistemi, Kürt sorununa ilişkin demokratik ve barışçıl çözümü hedeflemiştir ve Türkiye’yi karanlığa mahkûm etmeyi amaçlamaktadır” dedi.

Güleser konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Cezaevlerinde bulunan tutsakların yaşam, sağlık ve güvenlik haklarının ihlal edilmesi tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. Tutsaklar birbirinden izole edilerek, tedavileri onur kırıcı uygulamalarla engellenerek hastanelere götürülmüyorlar. Örneğin ağız içi araması, kemer, saat, ayakkabı bağcığı olmaması şartı dayatılıyor. Gün yoktur ki cezaevlerinden cenazeler çıkmasın. Revire bir buçuk, iki ayda bir yapılırken; hastane sevkleri aylara yayılıyor. Tutsaklar ailelerinden uzak illere sürgün edilerek, infaz sistemi aileleri de içine alacak şekilde bir tecrit, işkence ve cezalandırma yöntemine dönüşmüş durumdadır.”

Güleser 6-15 Şubat tarihleri arasında yapılacak yürüyüşe çağrıda bulunarak şunları söyledi:

“6-15 Şubat tarihleri arasında tecrit ve savaş politikalarına karşı tüm toplumsal kesimleri birlikte mücadele etmeye ve tecrit politikalarını kırarak barışa ve özgürlüğe yürümeye davet ediyoruz. Bu çerçevede 14 Şubat Salı günü saat 12.00’de İzmir Bayraklı Adliyesi önünde gerçekleştireceğimiz basın açıklaması ile birlikte 15 Şubat Çarşamba günü İstanbul’dan Gemlik’e doğru gerçekleştireceğimiz yürüyüşe tüm demokratik kamuoyu ve halklarımızı davet ediyoruz.”