“Özgürlük Yürüyüşü” başladı

Tecride karşı ve Kürt sorunun çözümü talebiyle düzenlenen "Özgürlük Yürüyüşü" Van'da ve Kars'ta polis engellemesine rağmen başladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Şubat 2024
  • 18:30

Tecride ve Kürt sorunun çözümü talebiyle düzenlenen yürüyüşün startı Van'da verildi. 1-15 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek yürüyüş için Van'da ve Kars'ta açıklama yapıldı.

Van’da DEM Parti vekilleri ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri tarafından düzenlenen toplantıda, Kürt sorununda çözümün Abdullah Öcalan olduğu vurgusu yapıldı.

Bursa’da “Özgürlük Yürüyüşü”ne destek için basın toplantısı düzenlendi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre toplantının ardından aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın da bulunduğu isimler, üzerlerine giydikleri “Meşa Azadiyê/Özgürlük Yürüyüşü” önlükleri ile otelden çıkıp Musa Anter Parkı’na doğru yürüyüşe geçti.

Musa Anter Parkı’nda bekleyen kitle, gelen heyeti alkışlarla karşıladı. Burada DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır konuşma yaptı. Bu esnada kitleyi ablukaya alan polisler, yasaklı olduğunu dile getirdikleri yürüyüşe izin verilmeyeceğini söyleyip dağılmalarını istedi. Polisin uyarısına aldırış etmeyen kitle, Maraş Caddesi çıkıp “Bijî berxwedanan zindanan” sloganı atarak yürüyüşünü sürdürdü. Bunun üzerine saldırıda bulunan polisler yürüyüşte yer alanları darp etti ve bir kişi gözaltına alındı.

Saldırıya rağmen yapılan yürüyüşle Van İl Örgütü’ne gelindi. Karşılamanın ardından hep birlikte “özgürlük halayı” çekildi.

***

Kars’ta önce basın toplantısı düzenlendi. Kars kolunda yer alan yürüyüşçüler de “Meşa Azadiyê” yazılı önlükler giydi. DEM Parti Şırnak Milletvekili Newroz Uysal Aslan, açıklama yaptı. Açıklama sonrası yürüyüş başladı. Yürüyüş boyunca “Bijî berxwedana zindanan”, “Bijî berxwedana Îmraliyê (Yaşasın İmralı direnişi)” ve “Rayê xelasiyo, rayê şarano” sloganları atıldı.

***

Bitlis'te gösteri, yürüyüş, eylem ve açık hava toplantıları Valilik tarafından 4 gün süreyle yasaklandı.

Van Valiliği ise 1-2 Şubat tarihlerinde gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, oturma eylemi gibi eylem ve etkinlikleri, Kars Valiliği de 31 Ocak ve 4 Şubat arasında türlü eylem ve etkinlikleri yasakladı.