Talancı müteahhit, Erdoğan’a danışman oldu

Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci, Resmi Gazete’de yayınlanan kararla Erdoğan’a danışman oldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Mayıs 2020
  • 15:46

Tayyip Erdoğan’la olan arkadaşlığı AKP şefinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı dönemine kadar uzanan ve AKP’nin kuruluşunda da yer alan Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci, Resmi Gazete’de yayınlanan kararla Erdoğan’a danışman oldu.

Erdoğanlarla ailece de görüşen Cebeci, Üsküdar’daki Cebeci konaklarından trilyonlar kazanması ve Erdoğan’ın İBB Başkanlığı döneminde Boğaz manzaralı 7 dönüm araziyi o zamanın parasıyla 40 milyar liraya alması haberleriyle basında yer almıştı.

Cebeci’nin Düzce’de kat karşılığı aldığı bir arsaya yaptırdığı 5 katlı apartmanın hikayesi çok daha ilginçti. Söz konusu apartman 17 Ağustos depreminde yıkılmasa da ağır hasar almıştı. İmar ve İskan Müdürlüğü’nden gelen uzmanlar, yüzde 60 hasarlı raporu verdikleri apartmanın dairelerini boşalttırdılar. Çok geçmeden, her katında 4 daire bulunan apartmanı tamir ettirdiğine dair rapor alan Cebeci, güven sağlamak için kendisine düşen dairelerin bazılarına annesini ve kardeşlerini yerleştirip, diğerlerini de yeniden kiraya verdi.

17 Ağustos Marmara depreminden tam 87 gün sonra, 12 Kasım 1999’da gerçekleşen 7,2 büyüklüğündeki Düzce depreminde yıkılan onlarca binadan biri de Işık Apartmanı idi. Cebeci’nin müteahhidi olduğu apartmanın yıkılması sonucu 12 yurttaş yaşamını yitirmişti. Cebeci, daha sonra Düzce Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Tehlike doğuracak şekilde bina yaparak ölüme sebebiyet vermek” suçundan yargılandı.

Şimdilerde yandaş medyanın ön saflarında çığırtkanlık yapan Sabah gazetesi, o dönemde yaptığı haberde Hamza Cebeci’yi “Talancı müteahhit” olarak nitelendirmişti. Sabah gazetesinin 25.11.1999 tarihli nüshasında, “‘Talancı’ ailesini de vurdu” başlığı altında verilen haberde, Cebeci’nin gözünün doymazlığı uğruna annesi ve kardeşlerini nasıl ölüme gönderdiğinin hikayesi yer alıyor:

“17 Ağustos depreminde Işık Apartmanı yıkılmadı, ancak İmar ve İskan Müdürlüğü’nden gelen uzmanlar, yüzde 60 hasar raporu verdi. Kiracılar, daireleri boşaltmaya başladılar.

Ancak Cebeci, boşalan apartmanı kısa sürede tamir ettirerek yeniden kiraya vermek için harekete geçti. Binanın sağlam olduğuna inandırmak için de annesi Havva Cebeci ile kardeşleri Hakan, Hüseyin ve Muhsin Cebeci’yi de binaya yerleştirdi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde okuyan 8 öğrenci, öğrenci yurdunun hasar görmesi üzerine kalmak için kendilerine Cebeci’nin ucuza kiraya verdiği yüzde 60 hasarlı Işık Apartmanı’nı seçtiler.

Merkez üssü Düzce olan 12 Kasım depreminde, Işık Apartmanı bu sefer enkaz haline geldi; Cebeci Ailesi ile 8 üniversite öğrencisine mezar oldu. Hamza Cebeci’nin kardeşi Hüseyin Cebeci’nin eşi Sefa Cebeci enkazın altından 105 saat sonra sağ kurtarıldı, kolu ameliyatla kesildi.”