“Tahir Elçi davası sahipsiz değildir!”

Diyarbakır Barosu gerçekleştirdiği basın açıklaması ile, Tahir Elçi davasında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun tanık olarak dinlenmesi yönündeki mahkeme kararından vazgeçilmesine tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Eylül 2022
  • 21:10

Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi'nin katledilmesine ilişkin açılan dava dosyasında yaşanan hukuksuz uygulama ve kararlara ilişkin Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. 

“Tahir Elçi davası sahipsiz değildir!” yazılı pankartın açıldığı eylemde açıklamayı Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren okudu. Tahir Elçi’nin sözleri için yargının dokuz günde dava açtığını belirten Eren, Elçi’nin öldürülmesine ilişkin soruşturmadan dört buçuk yıl sonra dava açıldığına dikkat çekti. 

Hukuksuzca süren davada avukatların bütün taleplerinin reddedildiğini belirten Eren, dosyanın karanlıkta bırakılmak istendiğini vurguladı. Eren şunları dedi:

“Ancak, 19 Eylül tarihli ara celse ile, mahkeme çoğunluğu Davutoğlu’nun dinlenilmesi yönündeki kararı geri almıştır. Bu karar yüz kızartıcı bir skandal niteliğindedir. Her şeyden önce bu kadar önemli bir davada katılan vekilleri dışlanarak hüküm tesis edilmesi kabul edilemez. Diyarbakır 10’ncu Ağır Ceza Mahkemesinin bu karara muhalefet şerhi koyan üyesi ‘…bu zamana kadar dosya kapsamında herhangi bir değişiklik olmaması ve tanık hakkında talimat yazılmış olması’nı gerekçe göstererek çoğunluk görüşüne katılmamıştır. Gerçekten de arada ne olmuştur da mahkemenin çoğunluk üyeleri kendi kararlarından geri dönmüşlerdir? Bu dönüşün hukuk usulü ve teamülleri içinde bir açıklamasını bulabilmek mümkün değildir. Biz mahkemenin kendi kararından dönmesini, bu kadar önemli bir tanığın dinlenmesini reddederek bir kere daha davanın ilerlemesine köstek olmasını, bu çoğunluk üyelerinin tarafsız ve bağımsız olmadıklarına ilişkin yaptıkları güçlü bir irade açıklaması olarak değerlendiriyoruz.”

Mahkemenin bağımsız olmadığını belirten Eren davanın takipçisi olacaklarını ifade etti.