Tahir Elçi davasında karara tepki

Tahir Elçi davasının ardından açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, AİHM’e başvuracaklarını söyledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Kasım 2023
  • 11:30

Tahir Elçi’nin ölümüne dair açılan davanın 29 Kasım’da görülen 9. duruşmasında, mahkeme heyeti dosyanın mütalaa için savcılığa gönderilmesine karar verdi.

Katliamın aydınlatılması için mahkemeye sunulan bütün taleplerin reddedilerek, dosyanın savcılığa gönderilmesine ilişkin Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yapıldı.

Açıklamada konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren “Mahkeme aslında bugün 3 yıldır süre gelen kovuşturma sürecindeki çizilen senaryonun son noktasını koydu” dedi. Eren bu kararla kendilerine şunların söylenmek istendiğini ifade etti:

“Ey avukatlar, Tahir Elçi’nin dostları sizin 3 yıldır sözde bir yargılamayla oyaladık, zaman zaman ara kararlar kurduk ama bu dava dosyası bizi aşıyor. Bu dava dosyasında birileri Ankara’nın karanlık dehlizlerinde ara karar kuruyor.”

Eren “Mütalaa karara dönüştü. Mütalaa savcının mütalaası değildi, karar da bu heyetin kararı değil. Biz artık bunu gördük” diyerek tepki gösterdi.

Diyarbakır'da Elçi dosyasını aydınlatacak bağımsız, tarafsız yargıçların olmadığını belirten Eren, şunları kaydetti:

"‘Diyarbakır’ın ortasında, onlarca kameranın önünde, canlı yayında katledildi. Bir kez olsun bu cinayeti görün, haksızlığı, adaletsizliği görün ve bu suçu işleyenleri, işletenleri, bu suçun arkasındaki bütün karanlık odakları açığa çıkarın’ dedik ama reddedildi. Bu ülkede savunmayı temsil eden biri olarak, hiçbir hükmümüzün olmadığına bugün bir kez daha karar getirdim. Yapacağımız bir şeyimiz, kendilerine söyleyeceğimiz bir şeyimiz de yok. Hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye’de bugün bu konuma gelmemiz Ankara’da yüksek mahkeme kararlarının tartışılmasına neden olan siyasetçilerdir ama biz o mahkemeleri de aşacağız, bu davayı AİHM önüne taşıyacağız. Bir gün Tahir Elçi’nin bütün failleri yargı önünde hesap verecek.”

TBB Başkanı Erinç Sağkan’da, birkaç yıldır hem soruşturma hem kovuşturma aşamasında devam eden eksiklikleri vurguladıklarını ve adil bir yargılanma konusundaki kaygılarını paylaştıklarını dile getirdi.

“Eminim ki, bu kararların altında AYM kararına dahi uyulmayan düzenin verdiği cüret yatmaktadır” diyen Sağkan, şunları dedi:

"Tabi ki 6 Mart’ta da burada olacağız. Bundan sonra da gerek üst mahkeme, gerek AYM gerekse AİHM süreçlerini takip edip, elinde sonunda Tahir Başkan için, hepimiz için adaleti gerçekleştireceğiz.”