Tahir Elçi pek çok kentte anıldı

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi katledilişinin 7’nci yılında İzmir, Mersin ve İstanbul’da gerçekleştirilen eylemlerle anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Kasım 2022
  • 20:30

28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır’da Dört Ayaklı Minare önünde yapılan basın açıklaması sırasında katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi, katledilişinin yıldönümünde Mersin, İstanbul ve İzmir’de anıldı.

“Sessiz kalmayacağız!”

İstanbul’da, hukuk örgütlerinin çağrısı ile Elçi’nin gözaltı ve yargılama sürecinin gerçekleştiği Bakırköy Adliyesi önünde eylem gerçekleştirildi. Adalet İçin Hukukçular, Avukat Dayanışması, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Sosyal Hukuk Derneği, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı’nın ortak basın metnini ÖHD İstanbul Eş Şube Başkanı Esra Bilen okudu.

Tahir Elçi'nin katledilmesinin üzerinden 7 yıl geçtiğini ve katillerinin bulunamadığını söyleyen Bilen şunları ifade etti:

“Bütün bir ömrünü insan hakları ve barış mücadelesine vakfetmiş, Diyarbakır Barosu başkanıyken göz göre göre gelen bir siyasi cinayette yitirdiğimiz Tahir Elçi’nin katledilmesinin üzerinden 7 yıl geçti. Katıldığı bir televizyon programında, fikirlerinin resmi siyasal ideoloji ile bağdaşmaması üzerine Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından haksız bir soruşturmanın şüphelisi konumuna getirilen, daha sonra hukuka aykırı bir şekilde hakkında yakalama kararı çıkarılan Tahir Elçi’nin katledilmesine giden yolun da bu soruşturma süreciyle başladığını gördük. O nedenle her yıl olduğu gibi bu yıl da meslektaşımızın katledilmesini protesto etmek ve meslektaşımızı anmak için katliamın başladığı yer olarak Bakırköy adliyesinde bir araya geliyoruz.”

Bilen son olarak şunları söyledi:

“Bizler, temel hak ve özgürlüklere dönük her türlü sınırlamanın karşısında olan, demokratik bir hukuk devletinin kriterlerinin yerine getirilmesi için mücadele yürüten, savaşı değil barışı esas alan hukukçular olarak ne şahsımıza, ne de adalet mücadelesi yürütürken temsil ettiğimiz toplumsal kesimlere dönük saldırılar karşısında sessiz kalırız. Zira bizler başta Tahir Elçi olmak üzere, katledilen tüm meslektaşlarımızın onurlu yaşamlarını ve mücadelelerini referans alıyoruz.

Ve Tahir Elçi katliamının yıldönümü vesilesiyle bir kez daha tekrar ediyoruz. Yürüttüğümüz hak mücadelesinden vazgeçmeyecek, Tahir Elçi’yi ezilen bir halkın başı dik onurlu bir hukukçusu olarak asla unutmayacağız.”

“Seni unutmayacağız!”

İzmir’de ise ÖHD, ÇHD ve İHD Elçi’nin ölümünün 7’nci yılında ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. İzmir Adliyesi önünde yapılan açıklamada Kürtçe ve Türkçe “Seni unutmayacağız!” yazılı pankart taşındı. Eylemde konuşan ÖHD İzmir Şubesi Eş Başkanı Şükran Öztürk, Tahir Elçi’nin katillerinin hala cezalandırılmadığını vurgulayarak şunları ifade etti:

“90’lı yılların karanlık ikliminde korkusuzca adaletsizlikle savaşan, polis ve askerlerin yargılandığı birçok toplu katliam davasında adil bir yargılama için mücadele eden, faili meçhul bırakılan birçok cinayetin peşini bırakmayarak devleti defalarca mahkûm eden Tahir Elçi’nin cinayeti de yıllarca uğraştığı davalar gibi faili meçhul bırakılmak isteniyor.”

“Elçi’nin inadı ve azmiyle yürüyeceğiz”

ÖHD ve ÇHD Mersin şubeleri de Mersin Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Grup adına açıklama yapan ÖHD Mersin Şubesi Eşbaşkanı İbrahim Kaya, cinayete ilişkin göstermelik yargılama yapıldığını belirterek, “Tahir Elçi’nin mücadele azmi ve inadı ile yürüyeceğiz ve sonuna kadar bu kirli cinayet davasının takipçisi olacağız” diye konuştu.