Tabip odası Mersin’deki durumu değerlendirdi

Mersin Tabip Odası, il genelinde salgınla ilgili sorunları değerlendirdi, işçilerin virüsten en fazla etkilendiği üzerinde duruldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Ekim 2020
  • 22:39

Mersin Tabip Odası tarafından “Mersin’de Covid-19 Sorunlar-Öneriler” başlıklı bir toplantı düzenledi.

Yapılan açıklamada koronaya karşı önlemlerin başarısının birinci basamakta bütüncül bir ekip çalışmasına bağlı olduğu söylendi. Sağlıkta dönüşüm programının yarattığı sorunlar nedeniyle başarısız olunan 5 madde şöyle sıralandı:

1-Sosyal durumları nedeniyle ev izolasyonu uygun olmayan Covid-19 pozitif kişiler için uygun karantina ortamları sağlanamaması;

2-İl bazında epidemiyolojik bir değerlendirme yapılamaması,

3-Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları arasında koordinasyon sağlanamaması,

4-İl ve İlçe Hıfzıssıhha Kurullarının yerel sorunları çözücü kararlar alamaması, İl Pandemi Kurulu’nun toplanmaması,

5-İçişleri Bakanlığı genelgesine göre filyasyon ekiplerinin yararı olmayan ilaçları vermesidir.

Salgın şehir hastaneleriyle değil filyasyonla mağlup edilir

“Salgın filyasyon ile mağlup edilir; bunun anahtarı da bölge tabanlı sağlık hizmeti sunumudur” denilen açıklamada şunlar ifade edildi: 

“Covid-19’a hiçbir bilimsel değeri olmayan tedavileri uygulamaya çalışan, ‘her vaka hasta değildir’ diyerek aklımızla alay eden, vaka sayılarını az gösterdiğini pandeminin başlamasından yedi ay sonra itiraf etmek zorunda kalan, sağlık çalışanlarını pandemiden korumak için hiçbir etkin önlem almayan, ödemeler başlayınca gerçek olmadığı gün yüzüne çıkan sözde ‘tavandan ek ödemeler’ ile sağlık çalışanlarını aldatmaya çalışan, okulların açılıp açılmayacağı konusunda her ay fikir değiştiren ve açılırken de öğrencilerin, öğretmenlerin sağlığına yönelik önlemleri almayan ve her şeyden önemlisi Covid-19’a karşı mücadeleyi Şehir Hastaneleri ile kazanacağını zanneden bir hükümetimiz var ne yazık ki. Maalesef mevsimsel grip vakalarına karşı özellikle riskli gruplara yönelik uygulanması gereken grip aşısının temini de henüz yapılmamıştır.”

Son günlerde gündemde olan Mersin Şehir Hastanesi ile ilgilide 2019 Sayıştay Raporunda geçen bölüm aktarılarak “Hükümetin sağlık hizmetlerine bakış açısı para kazanmaya yönelik olunca iş yaptığı şirketlerin de daha fazla para kazanmak için her yolu makbul gördükleri aşikar” denildi.

“İşçi ve emekçiler virüse daha fazla yakalanmakta”

Pandeminin en çok da yoksulları etkilediği söylenerek “İşçi ve emekçiler daha fazla virüse yakalanmakta ve daha fazla zarar görmektedir. Bunun en somut örneği Mersin Serbest Bölge ve Organize Sanayi Bölgesi’ndeki durumdur” denildi. Mersin Serbest Bölge’de örgütlenmesini sürdüren Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Temsilciliği’nden elde edilen bilgiler kaynak gösterilerek şu bilgiler verildi: 

“Burada örgütlü DEV TEKSTİL sendikasından aldığımız bilgilere göre bugüne dek 11 tekstil firması pandemi nedeniyle çeşitli tarihlerde kapanmak durumunda kalmış, önlemlerin yetersiz alınması nedeniyle iki işçi yaşamını yitirmiş ve çok sayıda işçi virüse yakalanarak ciddi tehlike atlatmışlardır. Buralarda alınması gereken en önemli iki önlem, sendikalar ve sağlık meslek örgütlerinin de içerisinde olduğu bir kurulun bu işyerlerini denetlemeleri ve şüpheli olgularda işçilere ücretli izin verilerek izolasyonlarının sağlanmasıdır.”

Yine ciddi salgın riskleri ile gündeme gelen okulların açılmasıyla ilgili de konuşuldu. Eğitimin yapılacağı okullarda alınması gereken önlemlere vurgu yapıldı. Açıklama, TTB’ye yönelik saldırılar hatırlatılarak “COVİD-19’a karşı nasıl bilimsel tutumu rehber edindiysek ve salgın tarihi hep bizi doğruladı ise, bundan sonraki mücadelemizde de bilimin ışığından ayrılmayacağız, karanlığın üzerine tüm kararlılığımızla yürüyeceğiz” denilerek bitirildi.