Mersin’de artan korona vakalarıyla ilgili Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) Mersin Şubesi tarafından sendika binasında basın toplantısı yapıldı.
Şube Eşbaşkanı Dr. Zeki Sinan Doğan tarafından okunan basın metninde ilk olarak şimdiye kadar hayatını kaybeden 66 sağlık emekçisi olduğu söylendi. Son olarak da Mersin Şehir Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Turgut Erkut’un hayatını kaybettiği belirtildi.
Sağlık emekçilerinin acil talepleri dile getirilerek uzun ve yorucu çalışma sürelerinin olduğu, bu nedenle yorulan sağlık emekçilerine dinlenme olanaklarının sağlanması, mesai saatlerinin kısaltılması, 24 saat çalışmanın kaldırılması gerektiği dile getirildi.
Acilen sağlık çalışanı sayısının artırılması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, atama bekleyen sağlıkçıların derhal görevlerine başlaması, KHK’lar ile hukuksuzca görevine son verilen sağlık emekçilerinin görevlerine iade edilmesi istendi. Covid-19 hastalığının bütün sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerektiği söylenerek, geriye dönük bir düzenleme yapılması talep edildi.
Farklı kentlerde göreve gitmeden önce ekipman istedikleri için sürgün edilen sağlık emekçileri olduğunu söyleyen Doğan, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde SES İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur’un, halk sağlığına ve sağlık emekçilerinin haklarına sahip çıkan açıklamalarından dolayı sürgün edildiğini ifade etti. Günseli Uğur’un derhal görev yerine iade edilmesi talep edilerek, sürgünlere ve sağlık çalışanlarına mobbing uygulamasına derhal son verilmesi çağrısı yapıldı.
Basın toplantısında Mersin İl Pandemi Kurulu’na yönelik şu sorular soruldu:
1-Mersin’de günde kaç tane test yapılmaktadır?
2-Mersin’de günde kaç tane COVID pozitif vaka tespit edilmektedir?
3-Mersin’de yapılan testlerin kaç tanesi yurt dışına çıkanlara yapılan zorunlu testler kapsamındadır ?
4-Mersin’de de ayrıcalıklı kişilere şikayeti olmadığı halde test yapılıyor mu?
5-Sağlık çalışanlarına rutin test yapılmasına ne zaman başlanacaktır?
6-Mersinde COVID-19 pozitif vaka sayısı ne kadardır?
7-Kaç tanesi hastanelerde yatmakta, kaç tanesi evde izlenmektedir?
8-Bu vakaların ilçelere göre dağılımı nedir ?
9-Temaslı olduğu düşünülen kişilere test yapılıyor mu?
10-Daha önce sağlık çalışanlarına ve halka yapılan testler yaklaşık 24 saatte çıkarken, şimdi yapılan testler neden 4-5 gün de çıkıyor?
11-Sürenin uzaması ayını zamanda hasta ve sağlık çalışanlarının yakınlarına COVID-19’un bulaşma riskini arttırmıyor mu?
12-Covid-19 Vaka sayısı hızla artarken, önümüzdeki süreçte kronik hastalığı olan ve sağlık hizmeti almakta zorlanan hastaların, tanı ve tedavileri hangi hastanelerde, nasıl yapılacağı planı var mıdır?
Kızıl Bayrak / Mersin