Mersin Serbest Bölge’de işçiler zehirlendi

Mersin Serbest Bölge’de sabah saatlerinde amonyak borusunun patlamasından dolayı çıkan gaz sızıntısı nedeniyle işçiler zehirlendi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Eylül 2020
  • 12:02

Mersin Serbest Bölge’de sabah saatlerinde amonyak borusunun patlamasından dolayı çıkan gaz sızıntısı nedeniyle işçiler zehirlendi. İlk başta olayın ciddiye alınmamasından kaynaklı işçilerin durumu gittikçe kötüleşti.

Birçok işçi kendini dışarı atarak zehirlenmenin etkisiyle kustu. Onlarca işçi ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Temsilciliği sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla zehirlenmenin yaşandığı firmaların İçel Efor Tekstil, Aras Tekstil ve YD Tekstil olduğunu bildirdi. Verilen bilgiye göre YD Tekstil dışındaki diğer iki firmada işçiler eve gönderildi. Ancak YD Tekstil’de çalışılmaya devam ediliyor, zehirlenme yaşanmasına rağmen işçilere izin verilmedi. Çalışmaya devam etmeyenlerden 6 günlük ücret kesileceği yönünde baskı yapıldığı da gelen bilgiler arasında. Bu nedenle sadece bir kısım işçinin çalış baskılarına rağmen kendi imkânlarıyla eve gittiği belirtiliyor. 

Sendikaya şikayetlerini ileten işçiler, ilk başta olay ciddiye alınmadığı için zehirlenen işçi sayısının arttığını söylüyorlar. Bir kez daha üretimin devamı ve çarkların dönmesi işçi sağlığının önüne geçmiş bulunuyor.

Zehirlenmenin olduğu firmalarda çalışan işçilerin DEV TEKSTİL'e ilettikleri mesajlar ise şöyle:

"İçel Efor Tekstil, Aras Tekstil, her ikisinin sahibi patronu aynı. Hemen iş yeri boşaltıldı. Ambulansların biri gidip biri geldi. Yaklaşık 230 işçi rahatsız oldu, her iki atölyeden. YD Tekstil’de bir saat beklediler. Şu anda o iş yerindekiler çalışmaya devam ediyorlar. Allah onların yardımcısı olsun."
*
"Serbest bölgede bir firmada amonyak borusu patlamış, YD Tekstil ve Efor Tekstil’in oralarda. Sabah işe gittiğimizde etrafta gaz kokusu vardı. İlk başta 3 kişi rahatsızlandı ve ambulansla hastaneye kaldırdılar. Bize ise saat 8 gibi kokunun geçtiğini söylediler, içeri çalışmaya girdik. Daha doğrusu çalışmak zorunda kaldık. 20 dakika sonra bölge güvenliği atölyeyi boşalttığında dışarısı mahşer kalabalığına döndü. Bayılanlar kusanlar 10’dan fazla ambulans ve özel araçlarla 20-30 kişi zehirlenme şüphesiyle hastanelere götürüldü. Eğer güvenlik boşaltmasaydı bu sayı daha da artabilirdi. Sabahtan işveren bu durumu geçiştirip bizi çalıştırmasaydı bu durum hiç yaşanmayacaktı. Hayatımız bu kadar ucuz olmamalı. Ben Aras Tekstil’deyim. Yan yana zaten bu firmalar. Şu an evimizdeyiz eve gönderdiler. Size anlatamam çok kötüydü. Herkes panik içinde her tarafta yatan arkadaşlarımız vardı. Kime koşacağımızı şaşırdık. Yani bile bile göz göre göre çalıştırmak bu dereceye getirdi. Yoksa erken önlem alınsaydı bu derece asla olmazdı. Kimse bu denli etkilenmezdi."
*
"İçel Efor, Aras Tekstil, YD Tekstil… Kimyasal nedeniyle şu anda çalışan birçok kardeşlerimiz bayıldı. Acil paylaşmanızı istiyorum."
*
"YD Tekstil arkasındaki bir firmada gaz kaçağı varmış. Polis itfaiye hepsi orda. Biz çıktık eve gidiyoruz. Patron giden işçilerin 6 günlüğünü kesmekle tehdit ediyor. 1 saat sonra iş başı yapacağını söyledi. Gitmek isteyenlere de gidenin 6 günlüğünü keserim dedi."