Mersin’de bir işçi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

Mersin Serbest Bölge'de Lale Tekstil'de çalışan Emirhan Kezer, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 31 Ağustos 2020
  • 21:59

Mersin Serbest Bölge'de Lale Tekstil'de çalışan Emirhan Kezer, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Tarsus’ta oturan Kezer 1984 doğumluydu. Bu vefat ile ilgili Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Temsilciliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kezer’in astım hastası olmasına rağmen çalışmak zorunda kaldığı ve yakalandığı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilerek şunlar ifade edildi:

“Bu kaybımız bir kez daha neden riskli grupta olanların ÜCRETLİ İZİNE ayrılmaları gerektiğini bir kez daha göstermiştir. İşte bu yüzden patronlara önlem almıyorsunuz, önlem alın ki işçilerin can güvenliği tehlikeye girmesin diyoruz. Lale Tekstil karantina kapsamında üretimine geçen cumartesi ara vermiştir. Ancak bu çok geçtir. Çünkü cumartesi gününe kadar, yani virüs vakaları ortaya çıktığında, işçiler test yaptırmaya başladığında bile hala çalıştırılan işçiler vardı. Bu işçilerde şimdi hastanede karantina altındalar.

Bir kez daha dile getiriyoruz. Tüm fabrikalarda ilk olarak derhal riskli gruplarda olan işçiler ücretli izne ayrılsın. Mersin Serbest Bölge'ye iş veren Zara da denetlemekle görevli devlet kurumları da bilsin ki alınmayan önlemlerden dolayı işçiler ölüyor.”

Sendika yaptığı açıklamada son olarak şu talepleri dile getirdi:

-Fabrikalarda sosyal mesafeyi sağlayacak yeni fiziksel düzenlemeler yapılmalı!

-İşe giriş ve çıkış saatlerinde değişiklikler yapılarak birikmeler önlenmeli!

-Servis sayısı arttırılmalı!

-Kullanılan ve temas edilen her türlü makine, eşya, yemekhane, WC'ler her kullanımdan sonra dezenfekte edilmeli!

-Kendisi yahut ailesinden biri risk grubunda olan işçiler, vakit geçirilmeden ÜCRETLİ İZNE çıkarılmalı!

-İşçilerin bağışıklık sistemini güçlendirecek yemekler çıkarılmalı, düzenli ve kısa aralıklarla testler yaptırılmalı, çalışma saatleri kısaltılmalı, yoğun iş temposu azaltılmalı!

-Maske, eldiven vb. tıbbın gerekli gördüğü tüm koruyucu unsurlar işçilere hiçbir sınırlama getirilmeden düzenli dağıtılmalı!

-Sanayi bölgelerinde salgınla mücadele eden sağlık ekipleri tam donanımla ve sanayi bölgesinin büyüklüğünü de hesaba katarak yeterli sayıda ekiple hazır bekletilmeli! İşçilerin bu ekiplere ulaşımı kolaylaştırılmalı!

-Mersin Serbest Bölge’de Covid-19 çıkan firmalar daha yakından takip edilmeli, denetlenmeli! Virüsün ortaya çıktığı firmalarda ilk olarak bu işçilerle temas riski bulunan işçiler hızlıca karantinaya gönderilmeli, devamında riskin artmasını önlemek amacıyla firma karantina tedbirleri kapsamında üretime iki hafta ara vermelidir.

-Salgın nedeniyle işçi ücretlerine ek zam yapılmalıdır.