Mersin’de işçinin koronadan ölümü gizlendi

Lale Konfeksiyon koronavirüsten yaşamını yitiren Emirhan Kezer adlı işçi “doğal ölüm” olarak kaydedilmeye çalışıldı. Mersin Serbest Bölge'deki vaka artışına dikkat çeken DEV TEKSTİL, 14 gün karantina, 14 gün ücretli izin talebini dile getiriyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 05 Eylül 2020
  • 17:32

Mersin Serbest Bölge’de bulunan Lale Konfeksiyon’da Emirhan Kezer yaşamını yitirmişti. Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Temsilciliği, Kezer’in yaşamını yitirdiğini duyurmuş ve Lale Konfeksiyon’da alınmayan önlemlerin neticesinde koronavirüs (Covid-19) vakalarının arttığını, işçilerin hastaneye kaldırıldığını paylaşmıştı.

37 yaşındaki Kezer’in ölümünün ardından hazırlanan ölüm raporunda “doğal ölüm” yazıldığı ortaya çıktı. Ailenin itirazları sonucu ölüm raporuna el yazısıyla “Covid-19” yazıldı ve doktorun imzası atıldı. Bu durum Covid-19 vakalarında ihmallerin daha başından vefata kadar devam ettiğini göstermektedir. Covid nedenli ölümlerin gizlendiği bir kez daha açığa çıkmıştır.

Aile firmaya dava açacak

Emirhan Kezer’in ailesi alınmayan önlemlerden dolayı Lale Konfeksiyon’a dava açmaya hazırlanıyor. DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği, Lale Konfeksiyon hakkında yaptığı açıklamalarda önlemler alınmadığına dikkat çekmiş, işçilerin bu nedenle koronaya yakalandığına ve ölüm yaşandığına işaret etmişti. 

İşçiler vaka çıktığında bile çalıştırılmışlardı. Arkadaşları karantinaya, hastaneye kaldırılan işçiler bile bu günlerde çalışmaya mecbur bırakılmış, sonradan kendileri de hastaneye kaldırılmışlardı. Hatta Lale Konfeksiyon karantina tedbirleri kapsamında üretime ara vermesi gerekirken planlama ve kumaş deposu açık tutulmuştur. Firmanın iş verdiği diğer firmalardan işçiler bu karantina günlerinde bile buralara girip çıkmaya devam etmişlerdir.

Zara da sorumlu

Mersin Serbest Bölge’ye iş veren Zara’yı da sorumluluk almaya çağıran DEV TEKSTİL, burada artan vakalardan ve yaşanan ölümlerden Zara’nın da sorumlu olacağını bildirdi.

Kendilerinde ve ailelerinde sağlık problemi olan koronavirüs açısından "riskli grup"ta bulunan işçilerin ücretli izne çıkarılması gerektiğini vurgulayan DEV TEKSTİL, epilepsi hastası iken çalışmak zorunda bırakılan Emirhan Kezer’in yaşamını yitirmesini örnek gösteriyor. Mersin Serbest Bölge’de karantina tedbirleri talep eden DEV TEKSTİL 14 gün karantina, 14 gün ücretli izin talebini dile getiriyor.