Suruç Katliamı'nın 71. ay eylemi

Suruç Katliamı’nın 71. ayında yapılan eylemde, HDP'ye yönelik faşist saldırıda Deniz Poyraz'ı katledenlerle, Suruç ve Ankara katliamlarını gerçekleştirenlerin aynı olduğu vurgulandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Haziran 2021
  • 20:04

Suruç Katliamı’nın 71. ay eylemi Kadıköy Halitağa Caddesi’nde yapıldı. Suruç Aileleri İnisiyatifi 33 Suruç şehidini anmak için bir araya geldi. Yoğun polis ablukasına alınan eylem alanına gençlik örgütleri yürüyüş ve sloganlarla geldi.

HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik faşist saldırıda Onur Gencer'in katlettiği Deniz Poyraz'ın anıldığı eylemde, Deniz'i katleden ve bu katliamı planlayıp katili oraya gönderenlerin Suruç ve Ankara katliamlarını planlayanların aynı olduğu ifade edildi. Suriye kamplarında eğitilip Türkiye'ye katliam yapması için gönderdiği kaç kişinin olduğunun bilinmediğine dikkat çekilen eylemde, bu kişilerin tespit edilmesi için Diyarbakır, Suruç ve Ankara katliam davalarının işaret ettiği bağlantıların tekrar araştırılması ve yapılması planlanan başka katliamların önüne geçilebileceği vurgulandı.

“Katliamın sorumlularını tanıyoruz”

Gençlik örgütlerinin başlattığı ‘Suruç için adalet herkes için adalet’ kampanyasına dair yapılan konuşmada gençlik örgütleri adına Kevser Turan söz aldı ve şunları ifade etti:

“Suruç'tan Ankara'ya, Amed'den Sultanahmet'e bu katliamların sorumlularını tanıyoruz.”

Basın metnini okuyan Suruç tanığı Ümmühan Özdemir, çete lideri Sedat Peker'in itiraflarıyla ortaya saçılan devlet-mafya-siyaset ilişkilerine işaret etti. Onca iddiaya rağmen yargının harekete geçmediğini söyleyen Özdemir, "Bu kadar ciddi iddialar karşısında harekete geçmeyen yargı söz konusu adalet için mücadele edenler olduğu zaman bir an bile duraksamıyor, haklarındaki iddiaların gerçekliğine bakmadan alelacele tutuklama kararı veriyor" dedi.

Ok ve Danacı davasına çağrı

Suruç yaralısı Uğur Ok ve SGDF MYK üyesi Okan Danacı hakkındaki asılsız iddialarla hukuksuz biçimde tutukluluklarının devam edildiğini ifade eden Özdemir, bugüne kadar Suruç için adalet mücadelesinde hep en önde olan Ok ve Danacı için adalet istediklerinin altını çizdi. Okan Danacı'nın duruşmasının 25 Haziran Cuma günü Ankara'da, Uğur Ok'un duruşmasının ise 2 Temmuz Cuma günü Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde görüleceğini belirten Özdemir, kamuoyuna mahkemeye katılım ve dayanışma çağrısı yaptı.

“Biz bitti demeden bitmeyecek”

Danacı ve Ok'un davalarındaki hukuksuzluğun Suruç katliamı davasında da devam ettiğini hatırlatan Özdemir şunu vurguladı: 

Davanın 27 Mayıs günü görülen duruşmasında dosyanın tek tutuklu sanığı Yakup Şahin için 34 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istenirken bu katliamda Yakup Şahin'e kimlerin yardım ettiği araştırılmamış, katliama giden süreçte kimlerin parmağı olduğu tespit edilmemiştir. Ailelerimizin ve avukatlarımızın talepleri her duruşmada reddedilmiştir. Mahkeme heyeti diğer dava dosyalarında olduğu gibi Suruç katliamı davasında da bir kişiye ceza vererek dosyayı kapatmaya çalışıyor. Biz katliamın arka planı aydınlatılmadan bu davanın bitirilmesine izin vermeyeceğiz.

“Suruç’un 6.yılında eylemdeyiz”

Önümüzdeki ay Suruç katliamının 6. yıl dönümü olduğunu söyleyen Özdemir, şöyle devam etti:

Biz her yıl olduğu gibi bu yılda 33 düş yolcumuzun mezar başlarında ve düzenlenecek etkinliklerle Suruç katliamında yitirdiklerimizi anacağız. Önümüzdeki bir ay boyunca yapacağımız eylem ve etkinliklerle Suruç için adalet herkes için adalet demeye devam edeceğiz.”

Açıklamanın ardından Suruç şehitleri anısına bir süre sessiz oturma eylemi yapıldı. 33 Suruç şehidinin isimlerinin tek tek sayıldığı eylemde hep bir ağızdan “Yaşıyor” denildi. Suruç katliamının 71. ay oturması; “Unutmak yok, affetmek yok”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek”, “Suruç için adalet herkes için adalet” sloganlarıyla sona erdi.