Katliamın 66. ayında Suruç anması

Suruç Aileleri katliamın 66. ayında Halitağa’da adalet taleplerini bir kez daha haykırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Ocak 2021
  • 21:33

20 Temmuz 2015’te gerçekleşen Suruç Katliamı’nın 66. ayında Suruç Aileleri İnisiyatifi bugün İstanbul Kadıköy’de adalet taleplerini haykırmak için bir araya geldi.

Katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin ve yaralananların yer aldığı eyleme HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Genel Sözcüsü Hatice Deniz Aktaş, Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, BEKSAV Eşbaşkanı Ahmet Uçar da katıldı.

“Adalet herkesin talebi”

“Suruç için adalet herkes için adalet” pankartının ve katliamda ölümsüzleşenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde HDP’li vekil Musa Piroğlu söz aldı. Katliamlarda yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra işçilerin, emekçilerin, kadınların adalet istediğine dikkat çeken Piroğlu şu vurguyu yaptı:

“Adalet talebi, işkence görenlerin, vatansız ilan edilmişlerin, direnen işçilerin, katledilen kadınların ve haksızlığa uğrayan herkesin talebidir. Patronların, erkeklerin ve rektörlerin zulmü bu ülkenin büyük bir kısmınadır. Biz adalet isterken hukuksuzluğu kendi elleri ile inşaa edenlerden, savcıları tehdit edenlerden, kandan beslenen bu iktidardan istemiyoruz.”

Eylemde basın açıklamasını Suruç yaralılarından Ümmühan Özdemir okudu. ETHA’nın haberine göre Özdemir, katliamın aydınlatılmasına ilişkin taleplerini şöyle sıraladı:

- Katliamın yaşandığı yeri gören kamera kayıtlarının dava dosyasına konulması,

- Olay yerinin fotoğraflarını çekerken yakalanıp polise teslim edilen Abdullah Ömer Arslan'ın ifadesinin alınması ve katliamda sorumluluğu olup olmadığının araştırılması,

- Kırmızı bültenle arandığı dönemde Ankara'da MİT elemanları ile görüşen İlhami Bali ve görüştüğü isimlerin dosyaya eklenmesi,

- Urfa'nın Hilvan ilçesinde bulunan hapishane kampüsünde görülen davanın merkezi bir duruşma salonuna taşınması.

“5 yıl boyunca kamuoyundan gizlendi”

9 Şubat 2021 tarihinde Urfa'nın Hilvan ilçesinde bulunan hapishane kampüsünde görülecek 17. duruşmaya katılacaklarını belirten Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sultanahmet ve Suruç Katliamlarında kullanılan patlayıcıları temin eden IŞİD'li Azzo Halaf Süleyman 11 Ocak günü Urfa'da yakalandı. ‘Suruç katliamında tüm failleri araştırılsın’ demiştik, bu taleplerimiz ısrarla reddedildi. Bugün ise Azzo Halaf Süleyman'ın yakalandığı ve tutuklandığı haberlerini alıyoruz. Bu kişinin patlayıcıları temin ettiği biliniyordu ancak adı Suruç ve Sultanahmet katliamı dosyalarına konulmadı. Suruç Katliamı dosyasında hakkında herhangi bir yakalama kararı bulunmuyordu. Bu kişinin adı ve katliamda kullanılan bombaları temin ettiği gerçeği 5 yıl boyunca kamuoyundan gizlendi.” 

“Adalet istemek suç değil görevdir”

Suruç için adalet mücadelesi yürütenlerin gözaltı ve tutuklama saldırıları ile sindirilmeye çalışıldığını belirten Özdemir, katliamda yaralananların her gün yeni saldırılarla tutuklandığına ve Suruç anmalarına katılmakla suçlandığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Suruç şehitleri anısına fidan dikmek, Suruç şehidi Çağdaş Aydın'ı anlatan ‘Kırmızı Gülün Defteri' isimli kitabın tanıtım etkinliğine katılmak, 5. yılında Suruç için adalet herkes için adalet yazılı pankart taşımak. Suruç katliamı için adalet istemek suç değil, görevdir. Suruç için adalet mücadelemizi kriminalize ederek buradan suç üretmeye çalışanlar, katliamın hedefi olan gençlerle değil, katliamda parmağı olanlarla uğraşsınlar.”