"Suruç anmasında gözaltına alınanlar serbest bırakılsın!"

İstanbul’da Suruç anmasına yönelik polis terörünün ardından gözaltıların serbest bırakılması için açıklamalar yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Temmuz 2020
  • 17:30

Hukuk örgütleri ve İnsan Hakları Derneği yaptıkları açıklamalarla, Suruç anmalarına yönelik tahammülsüzlüğe, polis terörüne ve işkencesine, keyfi gözaltı uygulamalarına dikkat çekerek gözaltıların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Hukuk örgütlerinin açıklamasında, sermaye devletinin Suruç anmalarına yönelik tahammülsüzlüğüne işaret edilerek “Özellikle Suruç-Amara’da, Ankara’da, Rize-Fındıklı’da ve İstanbul’da yaşananlar; bugüne kadar katliamın siyasi sorumlularının aynı tavrı sürdürdüklerinin bir göstergesi olarak tezahür etti” ifadeleri kullanıldı.

Ankara’da gözaltına alınanların gece serbest bırakıldığına değinilen açıklamada, İstanbul'da dün gözaltındaki müvekkillerini görmek isteyen Av. Ezgi Önalan ve Av. Gökhan Soysal’ın da darp edilerek gözaltına alındığı hatırlatıldı. Açıklamada, avukatlar ve 18 yaşından küçük olanlar haricindeki 49 kişinin, ifade işlemlerinin tamamlanmasına rağmen gözaltında tutulmaya devam edildiğine dikkat çekildi. Açıklama, gözaltında işkencenin son bulması ve gözaltıların derhal serbest bırakılması çağrısıyla son buldu.

Ortak açıklamaya Adalet İçin Hukukçular, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği, Demokrasi İçin Hukukçular, Katılımcı Avukatlar, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar ve Toplumsal Hukuk imza attı.

İHD: Gözaltına alanlar hakkında işlem başlatılmalı

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi yazılı bir açıklama yaparak, İstanbul’da dün Suruç anmasında gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.

Anma etkinliğinde polisin vahşice saldırarak, işkenceyle gözaltı yaptığı vurgulanan açıklamada “Suruç Katliamının anılmasına yönelik bu tahammülsüzlük;  katliamlarla yüzleşme cesareti gösteremeyenlerin, toplumsal hafızayı ve katliamla tarihe düşülmüş kara lekeyi silemeyecekleri,  bütün gizleme çabalarına rağmen gerçeklerin illa ortaya çıkacağı ve adalet taleplerini susturamayacakları gerçeğiyle sıkışarak içine düştükleri aczi göstermektedir” denildi.

Açıklamada gözaltına alınanların serbest bırakılıp, gözaltına alanlar hakkında yasal işlem başlatılması şu ifadeler kullanılarak istendi: 

“Devletin, hak ve özgürlüklerin korunmasına yönelik Anayasa ve uluslararası sözleşmelerden kaynaklı yükümlülükleri gözetilerek,  haksız yere gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalı, anma etkinliklerini engelleyenler, katılanlara işkence ve kötü muamelede bulunanlar ve haksız yere gözaltına alanlar hakkında yasal işlem başlatılmalıdır.”