Suruç Katliamı’nın 5.yılında mezar anmaları

Suruç Katliamı’nın 5. yılında katledilenler Suruç, İstanbul, Diyarbakır, Van, Elazığ’da mezarları başında anıldı. Suruç’taki anmaya polis saldırmaya çalıştı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Temmuz 2020
  • 15:30

Suruç Katliamı’nın 5. yılında katliamda hayatını kaybedenler mezarları başında anıldı.

Suruç

Katliamın gerçekleştiği Amara Kültür Merkezi’nde gerçekleşen anmada şehitlerin fotoğraflarına polis el koymak istedi. Suruç yaralıları ve aileler, ‘patlamayı engellemediniz, fotoğrafları engelliyorsunuz’ diyerek tepki gösterdi. Fotoğrafları taşıyanlar ellerinden alınmasına izin vermedi, saldırı girişimi sloganlarla püskürtüldü.

Yaşamını yitirilenler anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan anmada yapılan konuşmalarda beş yıldır unutturmaya çalışanlara, katliamları yok saymaya çalışanlara rağmen mücadelenin devam ettiğine vurgu yapıldı.

Amara Kültür Merkezi bahçesindeki ağacın altına karanfil bırakılarak kültür merkezindeki anma sonlandırıldı.

Amara Kültür Merkezi önünde yapılan anmanın ardından Suruç İlçe Mezarlığı'na geçiş polisin kurduğu barikatlarla engellendi. Mezarlık girişinde oturma eylemi yapılarak basın açıklaması okundu.

İstanbul’da Suruç Şehitleri mezarları başında anıldı

Duygu Tuna, Cemil Yıldız ve İsmet Şeker, Gazi Mezarlığı'nda anıldı. ‘Suruç için adalet, herkes için adalet’ yazılı pankart ve kızıl bayraklarla yapılan anma saygı duruşu ile başladı. Pablo Neruda’nın “oğulları ölen analara türkü” şiiri okundu. SGDF adına yapılan konuşmada “Biz mayamızı Mahirler’den, Paramazlar’dan, Sibeller’den aldık, and olsun ki hesap soracağız” denilerek 33'lerin mücadelesinin aynı kararlılıkla devam edeceği vurgulandı. 

Anmada yapılan konuşmalarda mücadeleyi yükseltme çağrıları yapıldı. Katliamda babası İsmet Şeker'i kaybeden Dilek Şeker sözlerine beş yıldır tüm saldırılara rağmen yanlarında olanlara teşekkür ederek başladı. Devletin katliama göz yumduğuna vurgu yapan Şeker şunları söyledi:

"Asıl katillerin peşindeyiz. Korkmuyoruz, yılmıyoruz. Babamın kanı hala Amara'da. 400 vekil istiyorlardı alsınlar dünya onların olsun bize 33'lerimizi versinler"

Konuşmalarından ardından, ezgilerle anma sonlandırıldı.

Suruç şehidi Ece Dinç’in mezarı başında anma

Suruç şehidi Ece Dinç’in Karacaahmet Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında anıldı. Anmanın başında Suruç Şehitleri şahsında tüm yaşamını yitiren devrimciler için saygı duruşunda duruldu.

Ardından İzmir HDP Milletvekili Serap Kemalbay, İstanbul HDP PM üyesi, ESP, SGDF, DGB ve

Yeni Demokrat Gençlik adına konuşmalar gerçekleştirildi.

Yapılan konuşmalarda devletin katliamcı yüzü teşhir edildi. Suruç’ta yaşamını yitirenlerin Rojava’ya giderek yıkılan bir kentin yeniden inşasında yer almak istedikleri anlatıldı. Devletin, IŞİD eliyle gerçekleştirdiği patlama ile bu amaçları yok etmeyi hedeflediği ifade edildi. Ancak mücadelenin, aradan 5 sene geçmesine rağmen daha da büyüyerek sürdüğü vurgulandı. Devletin bugün de gerçekleştirdiği saldırılar ifade edildi. Ardından akşam saat 18.00’da Kadıköy Halitağa’da Suruç Aileleri İnisiyatifi’nin yapacağı oturma eylemine ve saat 19.00’da Süreyya Operası önünde yapılacak eyleme çağrı yapıldı.

Son olarak BEKSAV’ın Suruç için hazırladığı müzik dinletisinin ardından anma sonlandırıldı. Anma boyunca etrafta yoğun polis ablukası vardı.

Suruç Şehitleri Ümraniye’de anıldı

Ümraniye Ihlamurkuyu Mezarlığı’na defnedilen Polen Ünlü ve Hatice Ezgi Sadet mezarı başında alındı.

Saat 11.50’de bir araya gelen kitle saygı duruşunun ardından anma programına başladı. Suruç Aileleri

“katliamın üzerinden 5. yıl geçmesine acımızda öfkemizde taze” diyerek hesap sormaktan vazgeçmeyeceklerini belirttiler. ESP adına yapılan konuşmada ise mücadeleyi sürdüreceklerini, halklar

arasında kurulan köprünün gün geçtikçe büyüdüğünü ifade ettiler. HDP, SGDF ve gençlik örgütleri de

programda söz alarak Suruç Şehitleri’ni mücadelede yatacaklarını ifade ettiler. Anma programı Kadıköy’de yapılacak anma programına çağrı ile bitirildi.

Gaziosmanpaşa’da anma

Suruç Şehitleri’nden Vatan Budak, Karlıtepe Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında anıldı. Saygı duruşunun ardından konuşma yapan baba Murat Budak, acılarının bitmediğini, adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Baba Budak, katılan herkese teşekkür etti.

Anmada söz alan Suruç gazilerinden Yasin Can, Kürtçe şiir okudu.

Gençlik örgütleri ve milletvekillerinin yaptığı konuşmaların ardından ‘Suruç’un hesabı sorulacak!’ sloganlarıyla anma sonlandırıldı.

Elazığ

Suruç Katliamı’nda ölümsüzleşen Cebrail Günebakan, Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde bulunan mezarı başında anıldı. Mezara karanfiller bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Anmada ESP ve HDP adına konuşmalar yapıldı.

Amed

Suruç Şehitleri Veysel Özdemir’in, Amed Yeniköy’de mezarı başında anıldı.

Anmada konuşma yapan Veysel Özdemir’in ablası, ömrümüz yettiği sürece adalet mücadelesinden vazgeçmeyecekleri belirtti.

Van

Yunus Emre Şen (Keke) de Van Karşıyaka Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı. Anmaya Keke'nin ailesi, HDP Milletvekili Sezai Temelli ile HDP il yöneticileri katıldı. Yapılan konuşmalarda, iktidarın halklara şiddet ve savaştan başka vereceği bir şeyi olmadığını Suruç şehitlerinin ise heybelerinde umut taşıdıkları söylenerek mücadelenin süreceği vurgulandı.

Yunus Emre Şen’in mezarına karanfil bırakılarak anma sona erdi.

Kaynak: Etha