Soma Katliamı davasında karar duruşması öncesi aileler, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler yürüyüş düzenledi. Öldürülen işçilerin adının yazılı olduğu “Unutmadık unutturmayacağız” pankartıyla Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin bulunduğu adliyeye yürüyüş gerçekleştirdi.
Yeniden görülen davanın kararında “Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma” suçlamasıyla yargılanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 20 yıl, Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç beraat ederken, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu 12 yıl 6 ay hapis cezalarına çarptırıldı.
Madenci aileleri "Yuh"layarak tepki gösterdi ve Naciye Kaya hakim kürsüne ayakkabısını fırlatarak tepkisini gösterdi. Madenci ailelerinin hakim kürsüne doğru yürümeleri polis tarafından engellendi.
Çağdaş Hukukçular Derneği sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
“Sanık Can Gürkan’a taksirle birden fazla insan ölümüne sebebiyet verme suçundan 20 yıl ceza verildi. Aileler salondan çıkmıyor, heyet salonu terk etti.
Aileler salonu terk etmiyor. Bu karar dosyadaki talimat ve müdahalelerin sonucunda verilmiş, yok hükmünde bir karardır.”
Mahkeme heyetinin salondan çıkması üzerine aileler adliye önünde basın açıklaması yapan aileler tepkilerini gösterdi.
“Bu dava burada bitmez”
Ailelerden biri şunları ifade etti:
“Biz adalet arıyoruz. Şimdi birileri çıkıp siz para aldınız, AK Parti'ye oy verdiniz diyecek. Biz sadece adalet aradık. 301 kişi için adalet aradık.”
Katliamda oğlunu kaybeden bir baba şunları söyledi:
“Ben ölürüm, benim torunum bu davanın peşini bırakmaz. Bu dava burada bitmedi. Ekilir ekin geliriz, ezilir un geliriz, bir gider bin geliriz. Benim çocuğumu öldürmek kurtuluş mu?”
Karar sonrası ÇHD Twitterda şu paylaşımda bulundu:
“Bu kararda patron Can Gürkan'a verilen ceza bile infaz düzenlemesi göz önünde bulundurularak, sanığın cezasının infaz edilmemesi amacıyla incelikle yapılmış bir organizasyon sonucunda verilmiştir. 7 yıldır belirttiğimiz gibi, asla vazgeçmeyeceğiz. Soma'da katledilen 301 madencinin hesabı tüm sorumlularından er ya da geç sorulacak. Bu bizim için son değil. Emekçi canı üzerinde yükselen bu sefalet ve katliam düzeni sona erene kadar mücadeleye devam edeceğiz.”
Duruşma sonrası açıklama: Elbet biz kazanacağız
Duruşması sonrası aileler ve avukatları açıklama yaparak karara tepki gösterdi.
Avukat Nergis Tuba Aslan şunları ifade etti:
“Katliamın üzerinden 7 yıl geçti ve gözlerimiz kepazelik gördü. 7 yıldır bu aileler adaletin pesinde adaleti yakalayabilmek için canlarını dişine takip mücadele veriyorlar. Bu davayı, sermayeyi koruyan, kollayan patronlara arka çıkan tüm devlet kamu görevlileri tüm sermayedarlar bir gün hesap verecek. Bizler vazgeçmeyiz. Türkiye'nin en büyük katliamından sonra başka işçiler, bu çürümüş düzende çarklar arasında ezilip hayatını kaybetmesin istiyoruz. Bu kararla bundan sonra işçilerin katliamına ferman çıkarmışlardır.”
"Öfkemiz katlanarak artıyor. Asla vazgeçmeyeceğiz. Bozuk düzende sağlam çark olmaz evet ama biz el birliğiyle yeniden el ele, omuz omuza insanca bir yasam için mücadele edeceğiz. Elbet biz kazanacağız"
Avukat Can Atlalay şunları ifade etti:
"Bu feryadın nedeni duyulan acı değil. Kundaktaki bebek duruşma salonlarında büyüdü. Can Gürkan'a 20 yıl dediler, yatarı yok. Adem'le Efkan'a 12 yıl dedi, yatarı yok. Haluk'a beraat dedi. Bu memlekette kimse ekmeğini kazanırken öldürülmesin diyedir davamız. Bundan sonrasını bırakmayacağız. Sorumlular hesap verecekler."
Avukatların ardından söz alan madenci ailelerinden Elmas Kaya şunları ifade etti:
"19 yaşımda oğlumu kucağıma almıştım, beraber büyüdük. Ankara'ya bir dev oturttular, yedi başlı oldu. Tek kişiye çalışır oldular, bizi evlatsız bıraktılar. Biz bizden sonrakiler için savaşıyoruz. Adalet istiyoruz. Adaleti belki biz görmeyeceğiz ama Ankara'daki dev devrilmedikçe ne adalet ne hak olacak."
Naciye Kaya şunları vurguladı:
"Biz adalet istedik. Şimdi bizi izleyenler Soma'dan AKP'ye oy çıktı, diyecekler. Biz 301'ler yaşanmasın diye uğraştık. Cumhurbaşkanı 'En yakınım bile olsa cezasını çekecek' demişti. İşin ucu kendine dokununca sustu. Bizi her gün öldürdüler. Bu adalet kokuştu, yerin altında kaldı. Biz bittik artık."
Gülten Çolak şunları ifade etti:
"Torunlarımız bizim mücadelemizle bizimle gurur duyacaklar, biz bu davanım peşini bırakmadık diye. Ama çıkan karardan gurur duymayacaklar. Onların çocukları ne diyecek? Nasıl bir vicdan bu? Adalet kime göre işliyor? Ezilenlerin bu ülkede adaleti olmadığını bir kez daha gösterdiler."
Berkan Köse şunları belirtti:
"Bu kara lekeye tüm ülke şahit oldu. Bu ülkede alınteri ölüm olduğunu anladık. Sistem sermayenin yanında. Biz her zaman direneceğiz. Bu davanın arkasındayız"
"Onlara sözümüz devrim olacak"
Durmuş Sidal Gülten Kavas, Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in yanı sıra Avukat Seçil Ege Değerli konuştu ve
"Tüm Türkiye halklarına söylüyoruz. Herkes saflarını belli etti. Bu salonda bu kararı bu heyet vermedi. Çok daha yukardan verilmiş bir karar bu. Bu salonda adalet 301 canla birlikte Can Gürkan'ın ayakları altında ezildi."
Bu toplumun adaleti Sedat Peker'den beklemeye layık olmadığını vurgulayan Değerli, "Ölen her bir emekçi bizim yoldaşımızdı. Saflar belli ediliyorsa biz de açıkça söyleyelim. Onlara sözümüz devrim olacak. Bu pisliği bu halk temizleyecek"
Avukatlar son olarak "Hepimizin ortak sözüdür and olsun bu burada bitmeyecek" dedi.