Soma'da madenciler baskılara karşı eylemde

Soma'da bulunan İmbat Madencilik işçileri, artan mobbing ve idari cezalara karşı işletme önünde eyleme başladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 20 Ağustos 2021
  • 08:45

Manisa Soma’da bulunan İmbat Madencilik işçileri, mobbing ve idari cezalara karşı işletme önünde toplanarak eyleme başladı. Gece vardiyasından çıkan işçiler, O8.00-16.00 vardiyasına gelen işçilerle birlikte İmbat madencilik yönetimiyle sorunları çözmek için görüşme talep ettiler.

Bağımsız Maden-İş Sendikası'nın sosyal medya hesabında eyleme ilişkin yapılan açıklamada şunlar aktarıldı:

“İmbat madencilikte tek vardiya 1500 madenci baskıya, mobbinge ve yevmiye cezalarına karşı maden içinde bekliyor. Maden yönetiminin buraya gelmesini bekliyorlar. İmbat yönetimi bazı idari yöneticilerinin, amirlerinin işçilere yaklaşımını gözden geçirilmelidir. İşçiler arasındaki kültürel farklılıkları, hassasiyetleri kaşıyan davranışlarda bulunan amirler görevden alınmalı, işçilerin taleplerine özen gösterilmeli, diyalogla sorun ivedilikle çözülmelidir. Bağımsız Maden-İş İmbat işçisinin haklı taleplerinin sonuna kadar arkasındadır.”

Maden önünde bekleyen işçilerin karşısına polis ve jandarma yığınağı yapıldı. Bağımsız Maden İş Sendikası sosyal medya hesabında görüşmeye dair şu paylaşımı yaptı:

“İmbat Madencilik’te madenciler, sendika yöneticilerimiz ve avukatımızdan oluşan bir heyet şirket yetkilileriyle görüşme gerçekleştirmeye gitmiştir. Baskılar ve yevmiye cezaları son bulana kadar buradayız! Polisi, jandarmayı geri çekin! #MadencininTarafındayım

Madencilere baskı artıyor

Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Barış Altun gazetemize yaptığı açıklamada İmbat Madencilik’te yöneticilerin işçilere uzun yıllardır baskı ve mobbing uyguladığını aktardı. Altun, işçilerin dün (19 Ağustos) vardiya çıkışı tepkisine karşı İmbat yönetiminin işçilere toplu mesaj attığını belirtti. Altun, mesajda yaşanan olayın çarpıtıldığı, gerçeklerin saklandığı ve patronların, patron temsilcilerinin korunduğu ve işçilerin uğradığı baskının devam ettiğini ifade etti.

İmbat yönetiminin işçilere attığı mesaj şu şekilde:

“18/8/2021 günü vardiya-3’te 19 çalışanımız tertip edildikleri yere gitmeyerek vardiya mühendisimizi darp etmişlerdir. Ertesi gün hiçbir haklı gerekçeye dayanmayan bu durumu örtbas etmek için; mobbing, işçi sorunları, etnik, dini vb. hususları gerekçe göstererek dışarıdan gelen gruplarla birlikte işyerimizde yasa dışı eylemler yapmışlardır. Uzun yıllardır havzada faaliyet gösteren şirketimizde bugüne kadar bu tür disiplin dışı eylemlere müsamaha gösterilmediği gibi bundan sonra da gösterilmeyecektir. Çok tehlikeli iş kolunda yer alan iş yerimizde bu tür eylemler, iş yerimizi ve çalışanlarımızı iş sağlığı ve güvenliği açısından riske atmaktadır. Bu nedenle çalışanlarımızın işyerinde bu tür eylemlerden uzak durmaları, her türlü sorunlarını daha önce olduğu gibi idareye bildirmeleri gerektiği ve bu yolla idaremizce sorunlara çözüm üretileceği bilinmelidir.”

Altun, Bağımsız Maden-İş Sendikası olarak baskı ve mobinge karşı mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizerek işçilerin üç talebini şu şekilde sıraladı:

“Baskı ve mobing uygulayan amirler hakkında cezai işlem başlaması

Hukuksuz yevmiye cezasının kaldırılması

Mobbing ve baskının son bulması.”

Kızıl Bayrak / İstanbul