Soma katliamı 8. yılında…

Kader değil katliam!

Soma katliamını unutma, unutturma!

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 13 Mayıs 2022
  • 08:50

13 Mayıs 2014’te Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği katliamın üzerinden 8 yıl geçti. Katliam sonrası 2831 madenci tazminatsız bir biçimde işten çıkarılarak işsizliğe mahkûm edildi.

Soma madeninde yaşanan katliam sermaye devletinin işçi ve emekçilere verdiği “değeri” en çarpıcı biçimde gözler önüne serdi. Katliamın ardından madene denetim için gelen müfettişlerin kötü çalışma koşullarına rağmen “çalışabilir” raporu verdiği ortaya çıktı. Bu raporun altında Adalet Bakanlığı’nın imzası vardı. Yıllarca süren Soma katliamı davasında mevcut burjuva adalet bile katledilen işçi ve aileleri için işletilmedi. Katiller düzen mahkemelerinde adeta aklandı. Faillerin yerine Soma katliamının avukatları yargılandı. Soma davasının avukatları Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay bugün tutuklu.

Soma katliamı döneminde başbakanı olan Tayyip Erdoğan “bu işin fıtratında var” diyerek yaşanan katliamı meşrulaştırmaya çalıştı. Bu sözler aynı zamanda işçi ve emekçilere verilen değerin de bir göstergesiydi. Soma katliamına karşı yapılan eylemlere devlet azgınca saldırdı. O dönem başbakanlık müşaviri olan Yusuf Yerkel’in bir madencinin yakınını tekmelediği anın görüntüleri halen hafızalarımızdaki tazeliğini korumaktadır. 

İSİG’in açıkladığı verilere göre her yıl kitlesel ölçekte iş cinayetleri yaşanıyor. Patronlar daha fazla kar etsin diye en basit iş güvenliği önlemleri alınmıyor. İşçiler adeta ölüme sürükleniyor. 1 Mayıs’ın öngünlerinde, Tuzla’da Orhanlı Sanayi Bölgesi'nde bir boya fabrikasında yaşanan patlamada 3 işçinin yaşamını yitirmesinde bunu bir kez daha gördük. Soma katliamı alınmayan önlemler sonucu yaşanan işçi cinayetlerinde ne ilkti ne de son olacaktır. Çünkü bu düzen işçilerin kanı üzerinden yükselmektedir!

Türk sermaye devletinin mayası işçi düşmanlığı ve katliamlarla yoğrulmuştur. Sermaye devleti, mevcut yasalarla patronları korumakta, yeni katliam ve hak gaspları için onların sırtlarını sıvazlamaktadır. İşçiler, emekçiler, gençler ve kadınlar olarak yeni Soma’ların yaşanmaması için; haklarımız, geleceğimiz ve özgürlüğümüz için bu çürümüş sermaye düzenine karşı birleşik ve kitlesel bir mücadeleyi yükseltmek zorundayız!

Soma katliamını unutma, unutturma!

Devrimci Gençlik Birliği

12 Mayıs 2022