Soma Katliamı davasına ÇHD’den çağrı

Çağdaş Hukukçular Derneği, 13 Nisan’da yeniden görülecek Soma Katliamı davasına çağrı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Nisan 2021
  • 08:45

13 Mayıs 2014’te gerçekleşen, resmi rakamlara göre 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı’yla ilgili davanın sonucunda tüm tutuklular serbest bırakılmıştı.

Çağdaş Hukukçular Derneği, yapılan itirazlar sonucu 13 Nisan’da yeniden görülmeye başlanacak davaya çağrı yaptı.

“Türkiye tarihinin en büyük işçi katliamı” ile ilgili yeniden görülecek davaya ÇHD’nin çağrısı şöyle:

“13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da Türkiye tarihinin en büyük işçi katliamı meydana geldi. 301 madenci yaşamını yitirdi. 162 madenci yaralandı. Toplam 46 sanığın yargılandığı dava sonucunda Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, sermayeden yana tavır alarak sanıklar için adeta ödül niteliğinde sayılabilecek bir hüküm sürdü.

“İstinaf aşamasında evrak üzerinden onanan karar, Yargıtay 12.Ceza Dairesi tarafından tarihsel anlamda ders niteliğinde sayılabilecek bir gerekçe ile bozulmuşken- bu aşamada siyasal iktidarın Yargıtay C.Başsavcılığı eliyle yaptığı müdahalesi ve itirazı sonucu- aynı Ceza Dairesi’nin üyeleri değiştirilerek, sil baştan yeniden sermaye lehine bir hüküm kuruldu. Birçok sanık hakkında onanan son Yargıtay Ceza Dairesi kararı ile şirket patronu Can Gürkan ve birkaç sanık hakkında bozma kararı verilmiş durumda.

“Dünya tarihinin en büyük işçi katliamlarından biri olan Soma Katliamı davası; katliamın üzerinden 7 yıl geçtikten sonra Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülecek. Katliamın başından beri , siyasal iktidarın baskısı sonucu yargı eliyle gerçekleştirilen tüm hukuksuzluklara rağmen, madenci aileleri her koşulda davalarının takipçisi oldular, yitirdikleri canlar için adalet istemekten bir an için bile vazgeçmediler.

“Madenci ailelerini yalnız bırakmamak, onlarla birlikte, yan yana dayanışmayı büyütmek ve yükseltmek için; tüm meslektaşlarımızı, demokratik kitle örgütlerini ve tüm duyarlı kamuoyunu 13 Nisan Salı günü saat 09.00’da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan Soma Katliamı Davası duruşmasına çağırıyoruz.”