Soma Katliamı davası yeniden başladı

Soma Katliamı davası yeniden görülmeye başlandı ve bir sonraki duruşma 24 Mayıs’a ertelendi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 13 Nisan 2021
  • 18:46

Soma Katliamı’na ilişkin bugün yeniden görülmeye başlanan davanın ilk duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşti.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı sanık Can Gürkan ile Haluk Evinç, Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt hakkındaki davada duruşmaya SEGBİS’le katılan sanık Can Gürkan, hiçbir suçunun olmadığını söyleyerek beraatini istedi.

“Yargıtay kararı paçavradır”

Ardından söz alan müşteki avukatlarından Can Atalay, Yargıtay’ın karar dosyasını göstererek, “Bu bir paçavradır. Bütün bu feryat paçavraya karşıdır. Bu paçavraya ne kadar para harcadılar, hangi cemaatlerle iş tuttular bilmiyoruz ama buna boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itiraz kararını bilinçli bir şekilde 18 Ocak’a denk getirdiğini dile getiren Atalay, “Cumhuriyet Başsavcısı heyetin değişmesini beklemekteydi. Heyetin değişmesiyle beraber 5 iş günü içinde 18 Ocak’ta böylesi bir karar verdi” diye ekledi. Atalay mahkeme heyetine şu şekilde seslendi:

“Bozma sonrası serbestlik ilkesi gereğince hüküm kurun. Yargıtay’ın vermiş olduğu karara direnin. Bu paçavrayla kendinizi sınırlandırmayın. 5 iş günü içinde binlerce sayfalık dosyayı inceleyen 3 Yargıtay üyesi sorumluluk taşısın. Bu dava ekmeğini kazanırken kimse ölmesin diyedir. Tekrar söylüyorum bu yükü taşımayın.” 

“Dava siyasidir”

Duruşmada söz alan müşteki avukatları davanın siyasi olduğunu, devlet ve sermaye tarafından bitirilmeye çalışılan bir dava olduğunu söyledi. 

Verilen aranın ardından madenci aileleri söz alarak “Bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.

Tutuksuz sanıkların tutuklanmasına ilişkin taleplerin reddine, sanık Can Gürkan’ın duruşmadan vareste tutulmasına ilişkin talebin reddine ve gelecek celsede istanabe yoluyla dinlenilmesi için hazır edilmesine, duruşmanın 24 Mayıs’a ertelenmesine karar verildi.