“Seçim ihlalleri gözlem raporu”

İHD Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin “Seçim İhlalleri Gözlem Raporu” açıklandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Nisan 2024
  • 22:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin “Seçim İhlalleri Gözlem Raporu” açıklandı.

Basın toplantısında açıklanan raporun hazırlanışına ilişkin şunlar söylendi:

“Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile Ekli Protokolleri, BM Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi ve bunun gibi uluslararası sözleşmelerde düzenlenen seçme ve seçilme hakkının kullanılması bakımından bağımsız sivil seçim gözlemcilerinin, seçim gözlemi yapmasına imkan tanınması amacı ile derneğimizin 22 ilde görevlendirdiği üye ve yöneticilerimizden oluşan toplam 300 kişilik gözlem grubu heyetleriyle 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan mahalli idareler genel seçimlerini izleyebilme hususunda Yüksek Seçim Kuruluna 20.03.2024 tarihinde başvuruda bulunduk. Ancak Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı talebimizi seçimde gözlem yapabilecek kişi ve kurumların kanunda sayılmış olması ve İHD’nin bu kurumlardan olmaması gerekçesiyle reddetmiştir. AGİT Demokratik Toplumlar ve İnsan Hakları Bürosunun Seçim Gözlem Misyon Raporunda "Türkiye'deki kanunlarda uluslararası ve yurtiçi sivil toplum gözlemcilerinin gözlem yapması konusunda özel hükümler bulunmadığı ve bu durumun 1990 tarihli AGİT İnsani Boyut Konferansı Kopenhag Belgesine uyumlu olmadığı” özellikle belirtilmiştir. Bu sebeple bizler gönüllülerimizle birlikte seçim sürecini gözlemledik ve seçim öncesi ve sonrasında yaşanan ihlalleri de kapsayacak şekilde raporumuzu hazırladık.”

Raporda öne çıkan ihlaller şu şekilde sıralandı:

“-Usulsüz seçmen iddiaları

-Partilerin seçim çalışmalarına yönelik müdahaleler

-Seçim güvenliği ihlalleri

-Usule aykırı ve mükerrer oy kullanma”

Rapor “Yüksek Seçim Kurulu ve İl ilçe Seçim Kurulu Başkanlıklarına” yapılması istenilen önerilerin sıralandığı çağrıyla bitirildi.