“Saray kaçak, tahliye edilmeli”

Ankara Mimarlar Odası, AKP şefinin sarayıyla ilgili Danıştay kararına dikkat çekerek “Cuma müjdesi Kaçak Saray ile İlgili yüksek yargıdan geldi ‘Saray Kaçak’” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Ağustos 2020
  • 22:46

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın Ankara Beştepe’deki sarayıyla ilgili karar düzeltme istemini geri çevirdi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan imzasıyla yapılan açıklamada, “Cuma müjdesi Kaçak Saray ile İlgili yüksek yargıdan geldi ‘Saray Kaçak’” vurgusu yapıldı.

Erdoğan’ın sarayının inşasının önünü açtığı ifade edilen Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu (KVKYK) kararı hukuka aykırı bulunmuş, bu karara T. Erdoğan düzeltme isteminde bulunmuştu. Danıştay’ın bu istemi oy birliğiyle geri çevirdiğine dikkat çeken Mimarlar Odası Ankara Şubesi “Bir ülkenin Cumhurbaşkanının hukuken kaçak olduğu tescillenmiş bir yapıda oturması kabul edilemez, Kaçak Saray acilen tahliye edilmelidir” çağrısı yaptı.

Kaçak Saray ve Atatürk Orman Çiftliği talanı için Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı 150’yi aşkın davanın sürdüğü belirtilen açıklamada, “Danıştay İdari Dava Daireleri’nin verdiği bu karar, Kaçak Saray’ın yapımı sürecinde, hukuku arkadan dolaşmak için Kültür Varlıkları Yüksek Koruma Kurulu’nun 271 sayılı ilke kararına tarihi SİT alanlarına kamu hizmet binasının yapılacağına dair ibare koyması idi.” denildi.

Açıklamanın devamında, süreci hatırlatan şu ifadeler yer aldı: “Bunun anlamı Kaçak Saray’a ilişkin Ankara 5.İdare Mahkemesi’nin o dönemde verdiği yürütmeyi durdurma kararını boşa çıkartarak Kaçak Saray’ı meşrulaştırma çabasından başka bir şey değildi. 271 sayılı ilke kararının yargıya taşınması davanın reddedilmesi temyizde bozulması ve Cumhurbaşkanlığı’nın buna itiraz etmesi ile İdari Dava Daireleri Genel Kurulu Cumhurbaşkanlığı’nın itirazını reddederek tarihi alanlarda kamu hizmet binalarının yapılamayacağının altını kalın çizgilerle oy birliği ile bir kez daha çizmiştir.”

“Bu karardan sonra beklenti çok nettir, kararın Danıştay 14.Daire tarafından iptal edilmesi ve Kaçak Saray’ın boşaltılması.” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin kaçak saray tahliye edilinceye kadar mücadelesinin devam edeceği vurgulandı.