Sağlık meslek örgütleri pandeminin 2’nci yılını vesilesiyle İstanbul Tabip Odası’nda düzenlendiği basın toplantısında “Pandeminin ağır sonuçlarının sorumlularını biliyoruz” dedi.
Sağlık örgütleri adına basın açıklamasını okuyan Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, tek adam rejiminin şefi Erdoğan’ın salgının ilk günlerinde “Türkiye, en başından itibaren bu hastalıkla ilgili gelişmeleri yakından izlemiş, tedbirlerini de süratle alarak hayata geçirmiştir. (…) Özellikle, son 17 yılda ülkemizin temel hizmet alanlarında ve altyapısında gerçekleştirdiğimiz büyük dönüşüm sayesinde hamdolsun Türkiye, bu sürece olabilecek en hazırlıklı şekilde yakalanmıştır.” sözlerini hatırlatarak, “On dört buçuk milyon vakayla dünyada dokuzuncu sırada yer alan Türkiye, salgını en ağır yaşayan ülkelerden biri” dedi. Küçükosmanoğlu resmi rakamlara göre bile vefat sayısının 95 binin, gerçek rakamların ise 250 binin üzerinde olduğunu belirtti.
“Destek sermayeye, açlık ve ölüm emekçiye düştü”
Küçükosmanoğlu 504’ü aktif çalışan olmak üzere 553 sağlık emekçisinin yaşamını yitirdiğinin altını çizerek pandemi döneminde olanları şu şekilde aktardı:
“SALGIN değil ALGI yönetimine çalışıldı, salgından ‘başarı hikayesi’ çıkarıp siyasi rant hedefiyle politikalar üretildi.
Salgının başlarında maske sıkıntısı yaşanırken, devamında aşılar vatandaşlarla zamanında buluşturulamadığı gibi aşı tereddüdüne neden olacak söylemler ile aşı karşıtlığının da önü açıldı.
İlk günden beri gerçekleri gizleyen ve çarpıtan, yanlış yürütülen sağlık politikaları hayata geçirildi.
Eksik, yanlış, tutarsız salgın yönetimi hayatları karatmaya devam etti.
Alınmayan önlemler, uygulanmayan tedbirler ve bilim insanlarının, meslek örgütlerinin, uzmanlık derneklerinin, sağlık emek örgütlerinin uyarılarına kulak tıkandı.
Temel, zorunlu, acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde çalışmanın durdurulması ve ekonomik destek çağrılarına rağmen “Çarklar dönecek, üretim sürecek!” ısrarı ile salgın devam etti; destek sermayeye, açlık ve ölüm emekçiye düştü.”
Küçükosmanoğlu “Sorumluları biliyoruz! Biliyoruz ve unutmuyoruz!” diyerek sözlerini tamamladı.
“14-15-16 Mart’ta g(ö)revdeyiz!”
Basın açıklamasının okunmasının ardından SES, Birinci Basamak Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-İş, DEV Sağlık-İş ve İstanbul Tabip Odası adına yapılan konuşmalarda yaşamını yitiren sağlık emekçileri anılarak, 14-15-16 Mart’ta sağlık emekçilerinin g(ö)revde olacağı vurgulandı.
İmzacı sağlık meslek örgütleri şu şekilde:
Türk Tabipleri Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Türk Hemşireler Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği.