Sağlık emekçilerinden şiddete karşı eylem

Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi’nde bir hekimin şiddete uğramasının ardından sağlık meslek örgütleri Zekai Tahir Burak Hastanesi önünde eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Şubat 2022
  • 23:00

Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi’nde bir hekimin, şiddete uğramasının ardından sağlık meslek örgütleri Zekai Tahir Burak Hastanesi önünde eylem yaptı.

Basın açıklamasını okuyan Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu “Bir hekimin kafasını yerlere vurduracak kadar yükselen şiddetin bir açıklaması olamaz” dedi. Sağlık emekçilerine yönelik sözlü ve fiziksel şiddetin ancak hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yaşamına kastettiği takdirde Sağlık Bakanı’nın gündemine girdiğine dikkat çeken Topçuoğlu şunları vurguladı:

“Beklentimiz sağlıkta şiddeti engelleyecek etkin bir yasa ve tedbirken, sosyal medyadan 'geçmiş olsun' paylaşımlarından öteye gitmiyor. Bakanlık ve kamu idarecileri sağlıkta şiddete seyirci kalmaya devam ediyor”

“Cezasızlık şiddeti arttırıyor”

Açıklamasında sağlıkta şiddete dair verileri paylaşan Topçuoğlu, “Pandemi yılı 2020'de günde 71 sağlık emekçisi beyaz kod kullanırken, saat başına 3 sağlık emekçisi beyaz kod kullanmıştır” dedi. Sağlıkta yaşanan şiddetin işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunu olduğunu ifade eden Topçuoğlu, bakanlığın buna dair gerekli sorumluluğu almadığını aksine 5 dakikada bir muayene ile iş yerlerini daha da güvensiz kıldığını kaydetti.

Cezasızlığın şiddeti arttırdığını ifade eden Topçuoğlu, “Şiddet ve sağlıksızlık yaratan piyasa mantığına dayalı sağlık organizasyonu modelinin terk edilmesini toplum sağlığını ve niteliği önceleyen parasız bir modelin uygulanmasını istiyoruz” dedi.

Yetkililere seslenen Topçuoğlu, şu soruları yöneltti:

“-Her geçen yıl katlanarak artan beyaz kod bildirimi nedeniyle Bakanlık bu kapsamda il ve hastane düzeyinde risk tespitini yapmış mıdır?

-Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Strateji Planı ile sağlıkta şiddet kapsamında çalışma yapacağını ifade edilmişti. Bu konuda bugüne kadar kamuoyuna yansıyan bir çalışma ve rapor açıklanmamıştır. Çalışma yapılmakta mıdır?

-Ankara EAH en fazla şiddet yaşanan hastanelerden biridir, iş veren olarak Başhekimliğin ya da İl Sağlık Müdürlüğünün bir çalışması var mıdır?

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yoğunlaşan sağlıkta şiddet haberlerini ihbar kabul edip inceleme başlatmış mıdır? Sağlık Bakanlığı ile bir çalışma yürütmekte midir?”