Sağlık emekçileri yarın iş bırakıyor

İzmir Tabip Odası yaptığı basın toplantısında Covid-19 pandemisinin son sürecini değerlendirdi, tümden kaldırılması gereken sağlıkta katılım paylarının arttırılmasına tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Haziran 2022
  • 20:15

İzmir Tabip Odası Covid-19 pandemisinin son sürecini değerlendirdi ve sağlıkta katılım paylarının arttırılmasına ve 30 Haziran ile 1 Temmuz tarihlerinde sağlık emekçilerinin hakları için 2 gün iş bırakma kararlarına ilişkin basın açıklaması yaptı.

İzmir Tabip Odası’nda yapılan açıklamayı oda Başkanı Süleyman Kaynak okudu. Kaynak, öncelikle Covid-19 konusuna dair konuşarak şunları ifade etti:

“Ülkemizde, 5-11 yaş grubu aşılanmış değildir. Bu nedenle yaş grubunun okul tatili içinde belli bir programla aşılanması ciddi bir önlem olacaktır. Bunun yanı sıra riskli grupların yeniden değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca mRNA aşılarının yeni varyantlara karşı daha fazla koruyucu olması ve özellikle önümüzdeki dönemde olası yeni varyantlara karşı, mevcut ya da yeni geliştirilen mRNA aşılarının, yeterli ısmarlama ve stok çalışmalarının planlanması uygun olacaktır.”

“Test pozitifliği yüzde 5’lerden yüzde 20 bandına dayandı”

Maskenin, mesafenin korunamadığı, ulaşım, sağlık kuruluşları, kalabalık devlet daireleri ve AVM gibi insanların yakın mesafede bulunmak zorunda kaldıkları alanlarda yeniden takılması gerektiğinin altını çizen Kaynak şöyle devam etti:

“Günlük pozitif olgu sayısı olarak belirtilen rakamların çok çok üzerinde pozitif olgu olduğu hem gözlemsel ve hem de istatistiksel olarak bir gerçektir. Dolayısı ile bu konuda da PCR testlerine ulaşımın kolaylaştırılması pozitif olguların sıklığı ile ilgili daha net ve sağlıklı bilgiler elde edilmesini sağlayacaktır.”

İzmir'in genel durumuna ilişkin İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Yüce Ayhan ise, “1 ay öncesine göre test pozitifliğin yüzde 5'lerden yüzde 20 bandına dayanmış durumda. Halk sağlığı verisi yok” diye ekledi.

“Sağlığa ulaşımda yüzde 50’lik zam kabul edilemez”

2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifindeki sağlıkta katılım paylarının artırılması konusuna ilişkin de konuşan Kaynak, “Sağlıkta katılım payları kaldırılmalıdır. 2022 yılında Kişi ve Kurumlardan alınan paylar kaleminde ilk bütçe kapsamında 'Kişi ve Kurumlardan alınan paylar' kaleminde 46,1 milyar TL’lik pay ayrılmışken, bu yasa ile bunun üzerine 22 milyar 52 milyon liralık bir ek yapılmaktadır” dedi.

2022 yılı haziran ayında çıkacak bu ek bütçe yasası ile sağlık hizmetinden yararlananların ceplerinden en az 2021 rakamları ile 2,1 milyar daha fazla katılım payı alınacağını, bunun da yaklaşık olarak, sağlık hizmeti alırken, katılım paylarının yarı yarıya daha zamlanması anlamını taşıdığını belirten Kaynak şöyle devam etti:

“Sağlık hakkı devlet tarafından verilmesi gereken, ücretsiz eşit ve nitelikli bir temel yaşam hakkıdır. Ekonomik kriz sürekli derinleşirken, yoksulluk sınırı haziran ayı itibarı ile 20 bin 140 TL, açlık sınırı ise 6779 TL olarak hesap edilmekteyken ve asgari ücret hâlâ 4253 net iken zorunlu bir temel yaşam hakkı olan sağlığa ulaşımda, açık olarak yüzde 50'lik bir zammın kabul edilebilir olmadığını ifade etmek isteriz.”

Sağlık emekçileri 30 Haziran ve 1 Temmuz’da iş bırakacak

Son olarak İzmir Aile Hekimleri Derneği, Aile Hekimleri Federasyonu, Aile Sağlığı Çalışanları Federasyonu, İzmir Tabip Odası ve sağlık alanında faaliyet gösteren sendikalar birlikteliği ile 30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde iki gün iş bırakma kararının alındığını duyuran Serkan Şen ise “Ceza Yönetmeliği'nin birinci yılında bir kez daha taleplerimizi yinelemek ve mesleki onur ve itibarımızı zedeleyen, sağlık sisteminin çöküşünü hazırlayan uygulamalara itiraz etmek amacıyla 1 Temmuz'da da basın açıklaması gerçekleştirilecektir” dedi.